Свиница (Гърция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Свиница
Σφήνα
— село —
Гърция
Централна Македония
Страна Flag of Greece.svg Гърция
Област Централна Македония
Дем Александрия
Географска област Урумлък
Население изселено души (?)

Свиница, Свинца или Свинче (на гръцки: Σφήνα, до 1926 Σφήνιτσα, Сфиница[1]) е бивше село в Република Гърция, дем Александрия, област Централна Македония.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото е било разположено в областта Урумлък (Румлуки), на два километра южно от Кипсели. На още два километра на юг е разположен Свиницкият манастир „Свети Атанасий“.

История[редактиране | редактиране на кода]

В Османската империя[редактиране | редактиране на кода]

В XIX век Свиница е село в Османската империя. Александър Синве („Les Grecs de l’Empire Ottoman. Etude Statistique et Ethnographique“) в 1878 година пише, че в Свиница (Sphinitza), Китроска епархия, живеят 90 гърци.[2] Според Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) в 1900 година Свинца (Свинче) е село в Берска каза и в него живеят 60 гърци християни.[3]

По данни на секретаря на Българската екзархия Димитър Мишев („La Macédoine et sa Population Chrétienne“) в 1905 година в Свинца (Свинче) (Svintza Svintché) живеят 55 гърци.[4]

В Гърция[редактиране | редактиране на кода]

През Балканската война в 1912 година в селото влизат гръцки части и след Междусъюзническата в 1913 година Свиница остава в Гърция. В 1922 година в селото са заселени гърци бежанци. В 1928 година Свиница е смесено местно-бежанско селище с 64 бежански семейства и 270 жители бежанци.[5] В 1926 година селото е прекръстено на Сфина.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Свиница

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония