Свинска война

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Свинската война е популярното наименование на търговската война водена между Кралство Сърбия и Австро-Унгария в периода 1906–1911 г.[1]

Майският преврат преобръща сръбската политика и скъсва обвързаностите ѝ с постановките на австро-сръбската конвенция от края на 19 век. Династията Обреновичи е завинаги отстранена от властта, а външната политика на Сърбия се пренастройва към тесен съюз с подкрепа от Русия, за сметка на дотогавашния австро-унгарски външнополитически курс, който в крайна сметка спасява страната от пълен разгром в сръбско-българската война. Този нов курс прави възможен и последвалия т.нар. Балкански съюз.

Непосредствено след майския преврат, на 21 юли 1905 г. между България и Сърбия е сключен митнически съюз. Според клаузите му, до приключването на преговорите за търговски договор между Сърбия и Австро-Унгария, този съюз трябва да се пази в тайна, но Народното събрание го ратифицира в края на годината и търговските преговори между Сърбия и Австро-Унгария се провалят и прекратяват на 12 януари 1906 г.

Още от 18 век основен стопански отрасъл в Смедеревския санджак, и в частност в Шумадия, която заема почти половината от територията му, е отглеждането на свине. Тези свине се изнасят и продават отвъд Дунава в пределите под властта на Австрийските Хабсбурги. Тази традиционна търговска практика продължава близо два века, като прави Сърбия с нейния износ и пазар зависима от Австро-Унгария и нейната политика.

Австро-Унгария облягайки се на зависимостта на сръбския селскостопански износ и икономика въобще по това време от нейния внос, прекратява търговските преговори и вдига вносните мита, така че сръбския селскостопански износ да е неконкурентноспособен, надявайки се, че Сърбия много бързо ще се откаже от търговското си обвързване с България. Това не се случва, даже давайки обратния ефект – австро-унгарската икономика губи, а до 1911 г. Сърбия намира алтернативни и по-платежоспособни пазари за своя предимно селскостопански свински износ (Германия, Египет, Франция, Русия, Великобритания и Швейцария), в резултат на което търговската война е загубена от Австро-Унгария.

На 9 януари 1911 г. влиза в сила ново търговско споразумение между двете страни и предишните търговски взаимоотношения са възстановени.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Géza Andreas von Geyr: „Sándor Wekerle. 1848–1921. Die politische Biographie eines ungarischen Staatsmannes der Donaumonarchie“ (Südosteuropäische Arbeiten 91). München 1993, ISBN 3-486-56037-9, S. 251f.