Свинско месо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Нарязано и приготвено за обработка в домашна обстановка свинско месо и сланина, (за приготвяне на пръжки).
Свинско месо
Pork, cured, salt, raw
(Хранителна стойност за 100 g продукт)
  Основни
Калций, Ca6 mg
Желязо, Fe0.44 mg
Магнезий, Mg7 mg
Фосфор, P52 mg
Калий, K66 mg
Натрий, Na2684 mg
Цинк, Zn0.9 mg
Мед, Cu0.05 mg
Манган, Mn0.005 mg
Селен, Se5.8 μg
  Други
Свинско месо в Общомедия

Свинското месо е един от най-често употребяваните за храна от хората видове месо. Както и говеждото, то е табу в някои култури. Това е месо, получавано от свине.

История на свинското месо[редактиране | редактиране на кода]

Свинята е един от най-старите видове добитък, опитомен преди около 9000 г.[1] Вярва се, че опитомяването е станало или в Близкия изток, или в Китай от дивата свиня. Лесно приспособимата природа и всеядството на това същество позволяват на ранните хора да го опитомят много по-рано от други видове добитък като например говедото.

Разфасовано свинско месо

Прасетата са използвани преди всичко за храна, но хората са използвали кожата им за щитове и обувки, костите им за инструменти и оръжия, четината им за четки.

Прасетата имат и други роли в човешката икономика: тяхното поведение при хранене в търсене на корени разрохква земята и я прави по-лесна за оран; чувствителните им носове им помагат да намират трюфели – подземни гъби, високо ценени от хората; всеядната им природа им позволява да ядат човешки отпадъци, като с това спомагат за чистотата на поселищата.

Преди масовото производство и реинженеринга на свинското през 20 век, свинското месо в Европа и Северна Америка е предимно есенна храна и е осигурявано от прасета, идващи в кланицата през есента, след като са израснали през пролетта и са се угоили през лятото. Поради сезонната природа на това месо в Западната кулинарна история, ябълките (набрани през късното лято и есента) са храна, която върви заедно с прясното свинско месо. Достъпността на месо и плодове през цялата година не е намалила популярността на тази комбинация в чиниите на западняците.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Pigs force rethink on human history // University of Oxford, 11 март 2005. Посетен на 2 август 2008.