Свир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Свир
Svir.jpg
Река Свир
Река Свир.png
Местоположение на река Свир (в червено)
Общи сведения
Местоположение Русия
Дължина 224 km
Водосборен басейн 84 km²
Отток 785 m³/s
Начало
Място Онежко езеро
Координати 60°54′38.88″ с. ш. 34°04′33.95″ и. д. / 60.9108° с. ш. 34.0761° и. д.
Устие
Място Ладожко езеро
Координати 60°30′32.76″ с. ш. 32°47′54.96″ и. д. / 60.5091° с. ш. 32.7986° и. д.
Свир в Общомедия

Свир (на руски: Свирь; на фински: Syväri) е река в североизточната част на Ленинградска област на Русия. Дължината ѝ е 224 км. Води началото си от Онежкото езеро, протича в западна посока и се влива в Ладожкото езеро, свързвайки по този начин двете най-големи езера на Европа. Тя е най-голямата река, вливаща се в Ладожкото езеро.

Сред като Петър I свързва Свир с река Нева чрез Ладожкия канал, реката е част от Волго-Балтийския воден път. На реката има две водноелектрически централи. В средното течение на реката са съществували прагове, но след построяването на електроцентралите, нивото на водата се е вдигнало и така се е създал дълбоководен път по цялото протежение на реката. Водният отток се регулира по естествен начин от Онежкото езеро и Свир се отличава с равномерен годишен режим.

Реката тече покрай Александро-Свирския манастир, в който в миналото се е помещавал Свирлаг – един от лагерите на ГУЛАГ с най-мрачна слава. По време на Съветско-финландската война (1941 – 1944), тук се водят тежки сражения.

На десния бряг на долното течение на реката се намира Нижнесвирския природен резерват, създаден през 1980 г.

Главни притоци[редактиране | редактиране на кода]

Градове на реката[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Русия“         Портал „Русия    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Свирь“ и страницата „Svir River“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.