Свир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Свир
Svir.jpg
Река Свир
Река Свир.png
Местоположение на река Свир (в червено)
Общи сведения
Местоположение Русия
Дължина 224 km
Водосборен басейн 84 km²
Отток 785 m³/s
Начало
Място Онежко езеро
Координати 60°54′38.88″ с. ш. 34°04′33.95″ и. д. / 60.9108° с. ш. 34.0761° и. д.
Устие
Място Ладожко езеро
Координати 60°30′32.76″ с. ш. 32°47′54.96″ и. д. / 60.5091° с. ш. 32.7986° и. д.
Свир в Общомедия

Свир (на руски: Свирь, на фински: Syväri) е река в североизточната част на Ленинградска област на Русия. Дължината ѝ е 224 км. Води началото си от Онежкото езеро, протича в западна посока и се влива в Ладожкото езеро, свързвайки по този начин двете най-големи езера на Европа. Тя е най-голямата река, вливаща се в Ладожкото езеро.

Сред като Петър I свързва Свир с река Нева чрез Ладожкия канал, реката е част от Волго-Балтийския воден път. На реката има две водноелектрически централи. В средното течение на реката са съществували прагове, но след построяването на електроцентралите, нивото на водата се е вдигнало и така се е създал дълбоководен път по цялото протежение на реката. Водният отток се регулира по естествен начин от Онежкото езеро и Свир се отличава с равномерен годишен режим.

Реката тече покрай Александро-Свирския манастир, в който в миналото се е помещавал Свирлаг – един от лагерите на ГУЛАГ с най-мрачна слава. По време на Съветско-финландската война (1941 – 1944), тук се водят тежки сражения.

На десния бряг на долното течение на реката се намира Нижнесвирския природен резерват, създаден през 1980 г.

Главни притоци[редактиране | редактиране на кода]

Градове на реката[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Русия“         Портал „Русия    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Свирь“ и страницата „Svir River“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.