Свобода на мисълта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Без свобода на мисълта не може да има такова нещо като мъдрост и не може да има такова нещо като обществена свобода без свобода на словото“, Бенджамин Франклин, 1722

Свобода на мисълта (също така свобода на съзнанието или свобода на идеите) е свободата на индивида да поддържа или смята факт, гледна точка, независимо от другите гледни точки. Тясно свързана е, макар и различна от концепцията за свобода на изразяването.

Отричането на личната свобода на мисълта е като да се отрича основното право на човека да мисли самостоятелно.

След като цялата концепция на право на мисълта почива върху правото на индивида да вярва в онова, в което желае и което намира за най-добро за него (свобода на вярата), идеята за свобода на религията е тясно свързана и дори неотделима от предните две.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Freedom of thought“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.