Свобода (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Свобода.

Свобода
Park Svoboda 01.jpg
Металният кръст на остров „Свобода“
Местоположение Река Марица
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Адм. единица Област Пазарджик
Община Пазарджик
Площ 0,3 km²
Map of Pazardzhik.png
42.1806° с. ш. 24.3331° и. д.
Местоположение в България Пазарджик
Свобода в Общомедия

Свобода е остров в река Марица при град Пазарджик. Дължината му е около 1750 метра, а ширината му – около 310 м. Площта му е ок. 300 дка (0,3 км²).

Островът е обрасъл с тополи. До голямото наводнение на Марица през 1858 г. е бил малък и безлесен остров. В продължение на половин век е частна собственост и се използва за дърводобив и паша на добитъка, след което през 1905 г. е откупен от градската управа и превърнат в парк. През годините хора проявяват интерес да закупят и превърнат острова в своя резиденция, сред които и цар Фердинанд.

На него е издигнат паметник на Алеко Константинов. Със сушата го свързва пешеходен дървен мост. През 2005 г. е построен метален кръст. Кръстът е построен по малки демонстрационни проекти под ръководството на Областен управител, също така по тези проекти по снимков материал и изготвена документация е построена и съборената в миналото чешма.

Днес островът е място за отдих и е сред емблематичните за Пазарджик места. Красивите розариуми и интересните художествени скулптури привличат внимание. За всички любители на спорта е напълно обновен и реконструиран колодрума с условия за футбол, баскетбол, волейбол, тенис на корт, тенис на маса, колоездене и др. От 2009 г. е открит зоопарк, в който посетителите могат да видят тигри, лисици, чакали, коне, елени, лами, сърни, антилопи, муфлони, сурикати, еноти, фазани и др.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]