Свободна територия Триест

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Свободна територия Триест
Territorio libero di Trieste
1947 – 1954
Знаме
Знаме
      
Герб
Герб
Местоположение на Свободната територия Триест (в червеното кръгче по средата)
Местоположение на Свободната територия Триест (в червеното кръгче по средата)
КонтинентЕвропа
СтолицаТриест
Официален езикиталиански, словенски и хърватски
Форма на управлениерепублика
Губернатор
1947 – 1951Теренс Ейри
Мирко Ленац
1951 – 1954Томас Уинтертон
Милош Стаматович
ИсторияСтудена война
Установяване1947
Резолюция 16 на Съвета за сигурност на ООН10 януари 1947
Парижки договор10 февруари 1947
Край1954
Площ
738 km2
Население
Преброяване370 000 (1949)
Валута
Предшественик
Кралство Италия Кралство Италия
Наследник
СФР Югославия СФР Югославия
Италия Италия
Днес част от Хърватия
 Италия
 Словения
Свободна територия Триест в Общомедия

Свободната територия Триест или Свободен град Триест, а понякога и Свободната държава Триест (на италиански: Territorio libero di Trieste; на словенски: Svobodno tržaško ozemlje; на хърватски: Slobodni teritorij Trsta) е бивша подмандатна територия на ООН на територията на Триест с крайградската му територия, на която е придаден статут на град-държава.

Свободната територия Триест е последната брънка от възникналия още през XIX век спор за Далмация. В случая, Триест с прилежащата му крайградска територия е обект на териториален спор между Югославия от една страна, и Италия – от друга страна.

От 1382 г. Триест и околностите му са част от Свещената Римска империя и е етнически смесен град като население. В града живеят италианци, словенци, хървати, а също немци и унгарци.

През 1921 г. Италия подлага на репресии словенското и хърватско население на града, във връзка с изострените ѝ отношения с Югославия, след обявяването на регентството на Карнаро.

През 1943 г., след преврата на Бадолио срещу Мусолини, Триест е окупиран от Вермахта. На 1 май 1945 г. в града влизат едновременно югославски[1] и британски военни части.

Свободната територия Триест е учредена на 10 януари 1947 г. с резолюция 16 на Съвета за сигурност на ООН[1] и съгласно условията на мирния договор с Италия в Париж. Разделена е на две с оглед на администрацията: зона А на север и зона B на юг[1]. Управлението на територията е поверено на военен губернатор, назначаващ се от страните, излъчващи мироопазващи сили на територията. На 5 октомври 1954 г. в Лондон е подписан договор, съгласно който двете зони на свободната територия са поделени между Италия и Югославия, а на 10 ноември 1975 г. свободната територия вече престава да съществува като такава и де юре с договора от Озимо, с което на практика и приключва спора за Далмация.

Въпреки това разрешение, едва през 2009 г. е уреден хърватско-словенския граничен спор за териториалния шелф и води в Пиранския залив на град Пиран.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Free Territory of Trieste | historical region, Europe // Encyclopedia Britannica. Посетен на 31 август 2022. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]