Свободна територия Триест

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карта на свободната територия Триест с двете зони A и B

Свободната територия Триест или Свободен град Триест, а понякога и Свободната държава Триест (на италиански: Territorio libero di Trieste; на словенски: Svobodno tržaško ozemlje; на хърватски: Slobodni teritorij Trsta) е бивша подмандатна територия на ООН на територията на Триест с крайградската му територия, на която е придаден статут на град-държава.

Свободната територия Триест е последната брънка от възникналия още през 19 век – спор за Далмация. В случая, Триест с прилежащата му крайградска територия е обект на териториален спор между Югославия от една страна, и Италия – от друга страна.

От 1382 г. Триест и околностите му са част от Свещената Римска империя и е етнически смесен град като население. В града живеят италианци, словенци, хървати, а също немци и унгарци.

През 1921 г. Италия подлага на репресии предимно словенското и хърватско население на града, във връзка с изострените ѝ отношения с Югославия, след обявяването на регентството на Карнаро.

През 1943 г., след преврата на Бадолио срещу Мусолини, Триест най-вече предвид стратегическото му местоположение в Адриатика, е незабавно окупиран от Вермахта. На 1 май 1945 г. в града влизат едновременно югославски и британски военни части.

Свободната територия Триест е учредена на 10 януари 1947 г. с резолюция на Съвета за сигурност на ООН и съгласно условията на мирния договор с Италия в Париж, за да се поддържа баланса на силите на територията в този стратегически, мултиетнически и взривоопасен регион в Европа, а и най-вече с цел да се намали риска от военен конфликт по повод териториалния спор между Италия и Югославия за тази територия. Управлението на територията е поверено на военен губернатор, назначаващ се от страните излъчващи мироопазващи сили на територията. На 5 октомври 1954 г. в Лондон е подписан договор, съгласно който двете зони на свободната територия са поделени между Италия и Югославия, а на 10 ноември 1975 г. свободната територия вече престава да съществува като такава и де юре с договора от Озимо, с което на практика и приключва спора за Далмация.

Въпреки това разрешение, едва през 2009 г. е уреден хърватско-словенския граничен спор за териториалния шелф и води в Пиранския залив на град Пиран.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]