Свръхдържава

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Президентът Роналд Рейгън и генералният секретар Михаил Горбачов, лидери на конкурентните свръхсили от Студената война, се срещат в Женева, Швейцария през ноември 1985 г.

Свръхдържава или свръхсила е държава с доминиращо положение, характеризираща се с широката си способност да упражнява влияние или да проектира сила в глобален мащаб. Това се осъществява чрез комбинираните средства на икономическа, военна, технологична и културна сила, както и чрез дипломатическо влияние и мека сила. По традиция свръхдържавите са водещи сред великите сили.

Терминът се използва за първи път след Втората световна война за Съединените щати и Съветския съюз. По времето на Студената война двете страни доминират в световните дела. В края на Студената война и разпадането на Съветския съюз през 1991 г. само САЩ изглежда като свръхдържава.[1][2]

Алис Лиман Милър определя свръхдържавата като „страна, която има капацитета да проектира доминираща сила и влияние навсякъде по света, а понякога и в повече от един регион на света едновременно, и е възможно да придобие статут на глобална хегемония“.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Bremer, Ian. These Are the 5 Reasons Why the U.S. Remains the World's Only Superpower // Time. May 28, 2015.
  2. From Colony to Superpower: U.S. Foreign Relations since 1776 (Published 2008), by Professor George C. Herring (Professor of History at Kentucky University)
  3. Miller, Lyman. www.stanford.edu // stanford.edu. Архивиран от оригинала на 2014-05-11. Посетен на 2010-08-27.