Свръхестествено (сериал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за сериала. За термина вижте Свръхестественост.

Свръхестествено
Supernatural
Supernatural season 7 title card.jpg
Логото на „Свръхестествено“ за седми сезон
Жанр Драма
Ужаси
Трилър
Паранормално
Създател(и) Ерик Крипке
Актьори Джаред Падалеки
Дженсън Екълс
Страна Флаг на САЩ САЩ
Език Английски
Сезони 13
Епизоди 264 (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителни продуценти Ерик Крипке
Сера Гембъл
МакДжи
Робърт Сингър
Ким Манърс (2005 – 2009)
Времетраене 40 – 45 минути
Разпространение
ТВ Канал The WB (2005 – 2006)
The CW (2006 – досега)
Формат на картината 1080i (HDTV)
Излъчване 13 септември 2005 -
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Свръхестествено в Общомедия

„Свръхестествено“ (на английски: Supernatural) е американски драматичен сериал, свързан с паранормалното. Сериалът, който е сниман във Ванкувър, Канада, дебютира на 13 септември 2005 г. по WB и сега е част от The CW.

На 2 април 2018 г. сериалът е подновен за четиринадесети сезон.

Предпоставка[редактиране | редактиране на кода]

Шоуто проследява братята Сам Уинчестър и Дийн Уинчестър, изиграни от Джаред Падалеки и Дженсън Екълс, които пътуват през Америка в черен Шевролет Импала от 1967 г., изследващи и борещи се срещу паранормални събития и други необясними явления, много от тях базиращи се на американски градски легенди и фолклор, както и класически свръхестествени същества като вампири, върколаци и духове.

Сезон 1[редактиране | редактиране на кода]

Сезон 1'' започва с това как Дийн се появява на вратата на по-малкия си брат Сам твърдейки, че техният баща е отишъл на лов и не се е върнал. Дийн моли Сам за помощ. Сам не е съгласен, поради предишните проблеми с баща си.

Накрая Сам се съгласява и те тръгват. Докато търсят баща си, приятелката на Сам е убита. Сам вярва, че е можел да я защити, ако е бил там, а не с брат си. Сам решава да не продължава да ходи на интервюто за училището за адвокати и иска да залови нещото, което е убило приятелката му. Показано е, че Сам е имал предчувствие за смъртта ѝ седмици преди да се случи, в пети епизод „Кървавата Мери“.

Майката на Сам и Дийн е умряла по същия начин, когато Сам е бил бебе, карайки братята да вярват, че това което е убило майка им е убило и приятелката на Сам. Те решават да тръгнат след него, но в същото време да помагат на другите като се бият със свръхестественото. Те пътуват из цялата страна, но се борят да се доближат до демона или баща си и стигат до заключението, че нито един от тях не иска да бъде открит. По-късно те намират баща си, които им разкрива, че съществото е демон. Обаче в края на сезона, след като не успяват да убият Демонът, тримата претърпяват катастрофа, оставяйки ги фатално ранени.

Сезон 2[редактиране | редактиране на кода]

Сам и баща им имат само леки наранявания, но Дийн умира и баща му дава Колтът и душата си на Демонът в замяна на живота на Дийн. В сезон 2 е ясно, че Демонът е имал по-голям план за Сам Уинчестър. През нощта, когато е умряла майка му Сам е инфектиран с демонска кръв, заради която Сам очевидно има психични дарове като възрастен. Той също така е направил това на други деца през нощта, която е шест месеца след раждането им. В първата част на края на сезона, Демонът събира всички специални деца в изоставен град, за да се бият докато остане само един. Сам е убит от едно от другите специални деца, но е възкресен от Дийн, който продава душата си. А Азазел е убит, но не и докато плановете му не са изпълнени и врата към Ада ('Портата на дявола') се отваря, като освобождава много демони.

Сезон 3[редактиране | редактиране на кода]

В третия сезон, сюжета на шоуто се фокусира върху опитите на Сам да спаси Дийн от сделката му. По пътя си те срещат демон на име Руби, която е заинтересована в Сам и твърди, че е способна да помогне на Дийн. Също така, те срещат Бела Талбот, крадла, която продава окултни предмети и е постоянно трън в очите на братята. Братята накрая успяват да издирят демонът, който държи договора на Дийн, мощен демон на име Лилит, която иска Сам да умре. Обаче, Сам и Руби не успяват да спасят Дийн, който е убит и пратен в Ада.

Сезон 4[редактиране | редактиране на кода]

Четвъртия сезон започва с това как Дийн се събужда объркан в гроба. Оказва се, че той е спасен от ангел на име Кастиел по заповед на Господ. Сам е усъвършенствал способностите си с помощта на Руби, по време на месеците, през които Дийн е бил мъртъв. Също така е показано, че Дийн е съживен, за да спре Лилит от счупването на 66-те окови, които ще освободят Луцифер. В края на сезона Сам убива Лилит, но нейното убийство е последната окова. Ангелите също така искат оковите да бъдат счупени, защото когато Дийн победи Луцифер, те ще постигнат рай на Земята. Оказва се, че Руби е манипулирала Сам още от първия път, когато са се срещнали и Дийн я убива за отмъщение. Луцифер е освободен.

Сезон 5[редактиране | редактиране на кода]

Дженсън Екълс е споменал в интервю, че преди време четвъртия сезон е бил планиран като последен, но поради високите рейтинги са решили да има и пети сезон.

В този сезон Сам и Дийн Уинчестър търсят начин да спрат Луцифер и Апокалипсиса, към който той се стреми и да избегнат съдбата си да бъдат земните тела на Луцифер и архангел Михаил. В крайна сметка братята събират пръстените на четирите конника на Апокалипсиса, които играят роля на ключове за клетката на Луцифер в Ада и го пращат в нея, но Луцифер вече е в тялото на Сам.

Сезон 6[редактиране | редактиране на кода]

Имаше слух, че петият сезон е последен, заради твърденията на Ерик Крипке през годините, че е планирал толкова, но благодарение на високите рейтинги, сериалът беше подновен за шести сезон.

Шести сезон започва година по-късно, как Дийн живее щастливо с Лиса и Бен. Сам се завръща към светът на живите и се обединява с Дийн, който оставя новия си живот на заден план. Сам работи с дядо си Самюел, за да ловят и хващат живи Алфа чудовища (първородното). Кастиел не е вече особено полезен, защото Гражданската война в Рая взима своите жертви. Разкрива се, че Самюел е сключил сделка да води Алфите на Краули в замяна на дъщеря му. Краули се нуждае от Алфите, за да разбере къде е Чистилището, огромна колекция от души, която може да бъде използвана за придобиване на още сили. Краули върнал Сам без душата му и Дийн използва помощта на Конника Смърт, за да я върне. Смъртта връща душата на Сам, но слага в съзнанието му стена, която да го предпази от спомените от Ада. Старият Сам се завръща като не помни нищо от последната година. В края на сезона Кастиел поглъща всички души от Чистилището и става супермогъщ.

Сезон 7[редактиране | редактиране на кода]

Кастиел, е приел всички души от чистилището и е станал толкова могъщ, че се самообявява за новият, по-добър Бог. Не може да издържи на тази мощ и чрез него се освобождават най-страшните същества от Чистилището – Левиатаните. Те са същества толкова могъщи, че започнали да избиват ангелите и Бог ги заключва за 1000 години. Освобождавайки се, те стават най-големият лов на братята Уинчестър до сега. Започват да приемат облика на хора и се хранят с тях, внедрявайки се в политиката армията и корпорациите. Това е едно показно на всеизвестната Теория на Конспирацията. Опожаряват къщата на Боби Сингър и героите са принудени да живеят в хижата на ловеца Руфъс Търнър. Лидера на Левиатаните е Ричард Дик Роман. Той ръководи всичко, от неговата компания за храни „Ричард Роман Ентърпрайсис“. Целта на Левиатаните, е да правят храни, от които хората да надебеляват и да се хранят с тях. След хората, Левиатаните най-много мразят демоните. Те успяват да се справят със Левиатаните.

Сезон 8[редактиране | редактиране на кода]

В сезон 8 Сам вече е спрял с ловенето на демони и други свръхестествени същества, като е започнал един нормален живот заедно с приятелката му. Една година по-късно обаче Дийн се завръща от чистилището. Кастиел не е преминал през портала, който води към изхода от Чистилището след което всички го мислят за мъртъв. Оказва се че Кастиел е бил спасен, от група ангели изпратени от ангел на име Наоми, също така Наоми има голяма власт над Кастиел, може да го контролира дори той може да убие друг ангел без желанието му. Краули залавя Кевин, който може да преведе какво пише на плочата на Демоните, но Кастиел го спасява. Излиза че има и плочка на Ангелите,която ще опитат да вземат Кастиел, Дийн, Сам и Мег, която им помага защото знае къде е плочката. Когато Кастиел докосва плочката на Ангелите той се освобождава от Наоми след което заминава на дълъг път пазейки плочката. Наоми го открива, но Кас отказва да и я предаде, тогава се появява Краули и отвлича Кастиел. Оказва се, че Кастиел е държал плочата в тялото си и Краули я измъква от там. През това време Сам и Дийн намират Метатрон, който измъква Кевин точно преди Краули да го убие. Кевих взима втората част от плочата и разбира какво е третото изпитание Кастиел успява да избяга.

Сезон 9[редактиране | редактиране на кода]

В този сезон Дийн, Сам и Кастиел се сблъскват с много препятствия. За да спаси брат си, Дийн позволява на Гадриел да влезе в тялото на Сам, за да го излекува от 3-те етапи, които Сам започва, за да убие Краули. Сам приема, защото бива излъган от страна на брат си, който го спасява от сигурна смърт. Метатрон, ангелът, който е записал думите на Бог, помага на Дийн да изгонят ангела, който е в Сам, защото се оказва че Дийн е излъган от страна на Гадриел . Кевин умира от ръцете на ангела Гадриел, който е виновен за влизането на змията в рая и изгонването на Адам и Ева от градината. Кастиел става жертва на конспирация, която изгонва ангелите от рая. Кастиел става човек. Сам и Дийн му помагат. Кастиел не може да стои на страна от своите братя и сестри, които от страх от непознатото се избиват помежду си. Отново става ангел и води своя армия срещу Метатрон. Метатрон иска да стене новия Бог, което Кастиел не може да допусне. Дийн е белязан от Кейн със знака на смъртта, а демонът Краули му помага, но не за доброто на Дийн, а за да убият Абадон . Дийн убива Абадон. Среща се с Метатрон, който го убива, защото има сила на Бог, която черпи от плочата. Кастиел спасява всички ангели и ги връща у дома. На края Дийн умира, а Краули го превръща в демон.

Сезон 10[редактиране | редактиране на кода]

В този сезон се става въпрос за белега на Кайн, който е на ръката на Дийн. В първите епизоди на сезона Дийн беше демон, но Кастиел и Сам успяват да го излекуват. След като Дийн става човек отново има проблеми. Белега го контролира в по-голямата част от времето. Появява се майката на Краули – вещица на име Ровена. Опитва да убие Дийн, но белега на Кайн го предпазва. Чарли помага на братята. Иска да помогне на Дийн. Чарли взима Книгата на Прокълнатите. В нея пише как се премахва белега, но Чарли, Дийн и Сам не успяват да я прочетат. Само вещица може да я прочете. Метатрон взима сиянието на Кастиел, но той успява да си го върне отново. Сам дава Книгата на Прокълнатите на Ровена да я прочете без знанието на Дийн. (Той си мисли, че книгата е изгорена, но в същото време Сам, Чарли и Ровена работят по нея.) Ровена поставя условие на Сам. Тя ще съдейства за премахването на белега на Дийн в замяна на това иска от Сам да убие Краули. Той се опитва да го убие, но опита е неуспешен. На финала на сезона Ровена премахва белега на Дийн, но така освобождава най-злото нещо в света – Тъмнината. Ровена прави магия на Кастиел, която го кара да убие Краули. На края на епизода Тъмнината поглъща Сам и Дийн.

Сезон 11[редактиране | редактиране на кода]

В сезон 11 Сам и Дийн трябва да се изправят срещу Тъмнината, който беше освободена в края на предния сезон. Скоро те откриват, че Дийн и Амара са свързани по някакъв начин. В същото време мистериозна черна мъгла убива хора в града в близост до тях. Когато Дийн и Сам отиват да спасят тези хора, те откриват Джена, която се грижи за новородено бебе момиче, чийто баща е бил заразен и в крайна сметка умира. Бебето е взето в къщата на бабата на Джена, където то започва да левитира играчки, принуждавайки старата дама да се обади на екзорсист, и Джена се обажда на Дийн. Когато Дийн пристига, той открива, Краули, който се представя за екзорсист. Той разбира, че бебето е Тъмнината и я отвежда със себе си. В същото време, Сам започва да има видения, които той твърди, че са изпратени от Бога. Докато Краули се грижи за Aмара като я храни души, братята са с Кастиел и се опитват да намерят начин да убият Тъмнината. За да разберете повече за Амара, Кастиел пита Метатрон за помощ, и той му казва, че за да се създаде света, Бог е трябвало да жертва Сестра му – Тъмнината. В този момент, Сам има видения от клетката, където е хванат Луцифер. За да се изправят пред най-опасното същество Сам и Дийн, заедно с Краули, Кастиел и Роуена, отиват в ада, за да помолят за помощ Луцифер. Луцифер твърди, че той е единственият, който може да победи Aмара, но за да го направи, той трябва да притежава тялото на Сам. Също така той казва на Сам, че освобождаването на Тъмнината отслабва клетката и той е бил този, който изпраща видения на Сам, а не Бог. Когато Сам отказва, Луцифер се опитва да убие Дийн, Сам и Кастиел. Кастиел казва „ДА“ в последната секунда и той става приемното тяло на Луцифер. След това, Луцифер поема контрола на Ада и убива Ровена. След известно време заблуждавани от Луцифер, братята да разбират, че Кастиел вече не е между тях, и че това е Луцифер. В същото време, те търсят Ръката на Бог, няколко артефакти, които са били докоснати от самия Бог и че може да отприщи голямо количество енергия, а това се смята, че е в състояние да убие Тъмнината. Когато нищо не сработва, Aмара твърди, че Бог е длъжен да се яви, за да я види. Той е създал и обичта. След това, тя решава да извика Бог чрез измъчването архангела Луцифер. В същото време, Чък се завръща и разкрива на Метатрон за себе си че, той е Бог. След това, той се разкрива и пред Уинчестър и всички те решават да се заключат Амара. Ровена, Краули и Луцифер използват демоните и ангелите, за да се направи комбинирана атака срещу Aмара. Когато Чък се опита да запечата Aмара, тя устоява, спира на Уинчестър, очевидно убива Луцифер и тежко ранява Чък. Aмара предупреждава Чък, че не е мъртъв, все още, защото той ще гледа как унищожава всичко, създадено от него някога. След откриването, че Луцифер го няма и че се е върнал обратно Кастиел, те откриват смъртоносно ранен Чък. В резултат на нараняванията на Чък, слънцето сега умира и света заедно с него. Осъзнавайки, че единственият шанс за света, за да оцелее е да убият Амара заедно с Чък, Уинчестър започват да събират призраци, за да се създаде бомба, която да унищожи Тъмнината. С помощта на Били-жътварят, те са в състояние да се сдобият с необходимите души, които са вкарани в Дийн. Чък изпраща Дийн при Амара, която е започнала да съжалява за действията си и Дийн убеждава Aмара, че отмъщението не си струва. Aмара и Чък се сдобряват и Aмара лекува щетите на Чък, които тя му е направила. Двамата след това напускат Земята, но преди това Амара казва на Дийн, че ще му даде това, което той иска най-много заради това, че той и е помогнал. В бункера, Кастиел е заточен от една жена, която се идентифицира като лейди Антония Бевел от лондонския клон на Писателите.Антония казва на Сам, че Писателите са я изпратили да вземе Сам за наказание за действията си и го застрелва с пистолета си, докато той се опитва да говори с нея. Дийн намира възкръсналата си майка.

Епизоди[редактиране | редактиране на кода]

Сезон Еп # Първи Последен
Сезон 1 22 13 септември 2005 4 май 2006
Сезон 2 22 28 септември 2006 17 май 2007
Сезон 3 16 4 октомври 2007 15 май 2008
Сезон 4 22 18 септември 2008 14 май 2009
Сезон 5 22 10 септември 2009 13 май 2010
Сезон 6 22 24 септември 2010 20 май 2011
Сезон 7 23 23 септември 2011 18 май 2012
Сезон 8 23 3 октомври 2012 15 май 2013
Сезон 9 23 8 октомври 2013 20 май 2014
Сезон 10 23 7 октомври 2014 20 май 2015
Сезон 11 23 7 октомври 2015 25 май 2016
Сезон 12 23 13 октомври 2016 18 май 2017

Често появяващи се елементи[редактиране | редактиране на кода]

Докато местата и историите се променят близо на седмица има няколко неща, които се появяват често.

Колтът[редактиране | редактиране на кода]

Колтът и 13 оригинални патрона, са направени от Самуел Колт за ловец на паранормални неща през 1835. Според легендата, каквото е застреляно с него ще умре, включително същества обикновено имунизирани от каквито и да е оръжия. В края на втория сезон, последния куршум е използван за убиването на Азазел и оръжието е сметнато за безполезно. Обаче Руби по-късно помага на Боби за поправянето на оръжието, за да може да използва повече патрони. Към края на третия сезон Краули, дясната ръка на Лилит, получава Колтът и го скрива. По-късно той го дава на братята, за да убият Луцифер. В епизода „Надежда всяка оставете“ Луцифер разкрива на братята, че само пет същества на този свят не могат да бъдат убити от Колтът и той е едно от тях.

Импалата[редактиране | редактиране на кода]

Запазената марка на Дийн е черен Шевролет Импала от 1967, който му е даден от баща му. Носи номер от Седжуик Каунти, Канзас (макар, че техния роден град Лоурънс, Канзас е в Дъглас Каунти). Номерът KAZ 2Y5, отнасящ се за Канзас, родния щат на сем. Уинчестър и 2005, годината в която започва шоуто. В епизод 2.20 „Реалност и невъзможни мечти“, номерът на колата е сменен с номер от Охайо (CNK 80Q3), за да помогне на братята да се скрият от ФБР.

Колата е част от шоуто, още от началото на тийзъра на пилотния епизод, който показва Джон Уинчестър държейки неговите 2 сина, докато седи на колата и гледа как къщата му гори. Колата е най-ценното притежание на Дийн и той я пази с почти същата жестокост, с която пази семейството си. Въпреки това той атакува задницата на колата с железен лост след като говори със Сам в епизода „Всички обичат клоуна“ поради напрежението от тайната на умрелия му баща за Сам. В пилотния епизод, е показано, че багажника съдържа всякакви оръжия за борба със свръхестественото.

Ножът на Руби[редактиране | редактиране на кода]

Функциите на Ножът са същите като на Револверът, както е способен да убива демони. Руби никога не казва неговият произход или години, но е доста умела в неговото приложение и употреба.

В края на третия сезон, Сам и Дийн открадват Ножът от Руби, за да го използват в техния евентуален неуспешен опит да убият Лилит. Със смъртта на Дийн и изчезването на Руби, Сам е сегашният притежател на Ножът.

66-те печата[редактиране | редактиране на кода]

Повече от 600 мистични окови държат Луцифер, но за да бъде освободен е нужно да се разбият само 66 от тях. За да се счупи първата окова „праведен човек“ трябва да пролее кръв в Ада. Демонът Лилит урежда Дийн Уинчестър да бъде пратен там. С неговото решение да измъчва душите той чупи първата окова, след което Лилит започва да разбива останалите. Тогава Бог изпраща ангел на име Кастиел да съживи Дийн, за да им помогне да я спрат. Въпреки, че само две окови са разбити – Събуждането на Свидетелите, което е извършено от Лилит и призоваването на демона Самхейн от вещица – по време на сериала, в епизода „Крис Ейнджъл е задник“, който е четвъртият епизод за сезона, е казано, че са счупени 34 окови. В епизода „Възкресението на Луцифер“ Сам убива Лилит и така чупи последната окова.

Проблемите със закона[редактиране | редактиране на кода]

Дийн и Сам не получават заплащане. Те изкарват пари и плащат за екипировката си чрез измами с кредитни карти (факт, който е споменат, но никога не е показван), играене на покер, играене на билярд и други подобни неща. Освен това техните разследвания често ги поставят от грешната страна на закона, защото те изкопават гробове, представят се за лица на закона и извършват влизане с взлом. Обвинени са за убийство (и по-късно обир на банка), заради шейпшифтър Дийн става много издирван човек и братята често са преследвани от разни полицаи и най-вече ФБР агента Виктор Хендриксън. Заради всичко това братята често използват псевдоними, понякога копирани от хард-рок музиканти или филмови препратки. В трети сезон след епизода „Jus in Bello“ Сам и Дийн се сметат за мъртви след голяма експлозия в шерифския затвор на Колорадо, което прекратява издирването им от ФБР. В седмия сезон, ФБР отново подновяват издирването на братята, защото сматат, че те са масови убийци (всъщност убийствата са извършени от Левиатани, представящи се за братята Уинчестър).

„Свръхестествено“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът се излъчва от 7 май 2008 г. по TV7, от понеделник до четвъртък от 20:00, като е дублиран на български. Първи сезон завърши на 20 юни. На 17 април 2009 г. започна втори сезон, всеки делник от 20:00. На 13 май се излъчиха два епизода. Сезонът завърши на 15 май. На 21 септември започна повторението на втория сезон в 23:40 от понеделник до петък. На 13 април 2010 г. втори сезон започна още веднъж, всеки делник от 20:00, а веднага след него на 14 май 2010 г. започнаха премиерите на трети със същото разписание и завършиха на 4 юни. На 5 декември започна четвърти сезон, всяка неделя от 15:15 по два епизода приключи на 27 февруари 2011 г. На 25 февруари 2014 г. започна шести сезон с разписание от вторник до събота от 01:00 с повторение от 04:25. Пети сезон е пропуснат и не е излъчен в България. Дублажът е на студио Александра Аудио. Ролите се озвучават от артистите Нина Гавазова и Златина Борисова в първи сезон, Адриана Андреева и Василка Сугарева от втори досега, Кристиян Фоков, Георги Стоянов в първи сезон и Христо Бонин от втори досега. Поради влошеното си финансово състояние TV7 спря излъчването на сериалът и останалите сезони след шести сезон няма да бъдат излъчени в България.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Вънщни препратки[редактиране | редактиране на кода]