Свят

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Виж още Свят (пояснение).
Светът около нас - Земята

Светът (или светът около нас) е общото наименование на сбора от човешката цивилизация, особено през човешкия опит, история или с други думи "човешката ситуация" като цяло, която е разпространена като цяло, тоест навсякъде по Земята.[1] Във философски контекст, светът може да се отнася до Вселената, всичко, което конституира реалността. Някои автори като Карл Сеган използват термина светове за да се отнасят към небесните тела..

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Българската дума свят е пряк наследник на старобълг. свѣтъ — „светлина“ и „свят“, която пък произлиза от праславянската *světъ — „светлина“. Сравнете със староинд. śvetaṣ, авест. sраētа — „светъл, бял“ (от ИЕ *k^uoit-o-), лит. šviеsti, šviečiа — „свети“, švitėti — „блести“, староинд. śvitrás — „бял“, староперс. sipihr — „небе“, гот. ƕeits, старосканд. hvītr, староангл. hwīt, старосакс. hwīt, ст.в.нем. hwiʒ — „бял“ от ИЕ *k^uit-.[2]

От изброените примери е очевидно, че възприетата в новобългарски език постановка, за променливо я не е коректна, относно едносрични думи, в които участва звук обозначен с буквата ѣ (-йе,-ie, -ьe, но не и -ia).

Неразрешените спорове, които се ниглижират и досега, се доказват, от логичен анализ - сравнване на сходни възприети промени, като напримерно брѣг, преминало в бряг, но запазващо формата при членуване 'брегът', както и при ненужно въвеждане на омоним свѣт, при преминаването към "свят" (дума с равностоен фонетичен състав на "свят", в етимологичното значение за духовно чист, непорочен). Етимологично, свят е дума, която е обвързана смислово с духовен възглед, или религиозна трактовка, а в нейния корен е "свiт"<=>"свi-ат"=>"свят" (изразите "този свят човек" и "този Свят" сигурно са доста трудно обясними, за чуждоезичните преводачи от български). И в старобългарския, и в новобългарския, свят (свiaт) и свет (свѣт) са думи, с близък звуков състав, но различни по значение, но в страробългарския са се изписвали и произнасяли по различен начин, който е ясно обозначен и в правописните норми. Докато в новобългарския са въвесени двусмислени и неясни, спрямо логическата обосновка и аргументация, правила.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Значение на "свят" (world) в речник Мириам-Уебстър
  2. Wiktionary: свят
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „World“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.