Святослав Рихтер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Святослав Рихтер
RICHTER Sviatoslav.jpg
Информация
Роден
Святослав Теофилович Рихтер
20 март (7 март стар стил) 1915
Починал
1 август 1997, Москва, Русия
Стил класическа музика
Инструменти Пиано
Активност 1934 – 1996
Уебсайт www.sviatoslavrichter.ru
Святослав Рихтер в Общомедия

Святослав Теофилович Рихтер е съветски пианист.

Считан е от мнозина за един от най-великите пианисти на 20 век. Пианизмът на Рихтер се отличава с необичайна дълбочина и ненадмината виртуозност, хармонично съчетаващи се с темперамент и нюанси, нямащи равни в пианистичното изкуство от втората половина на XX век. Обхватът на Рихтеровия репертоар, уникален сам по себе си, също е без аналог. Но това, което наистина прави Святослав Рихтер неповторим пианист, е дълбочината на интерпретацията и безупречният му музикален вкус. Високо образован и интелигентен, Рихтер е знакова фигура в пианистичното изкуство без граници на епоха и личности.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Рихтер е роден в Житомир в семейство на немец (по признание на самия Святослав Рихтер в интервю за Бруно Монсанжеон: „Моят баща е чист немец.“) и рускиня.

Бащата на Рихтер е талантливият немски пианист, органист и композитор Теофил Данилович Рихтер (1872 – 1941), преподавател в Одеската консерватория и органист в градската немска църква („кирха“), майка му Анна Павловна Москалёва (1892 – 1963) е с дворянски произход. По време на Гражданската война семейство Рихтер[1] по принуда е разделено, като Святослав е живял сам, без родителите си, в семейството на леля си Тамара Павловна в Житомир, докато майката и бащата – в Одеса. В началото на войната бащата на Рихтер е арестуван и разстрелян от комунистическата власт. Майка му отстъпва с немските войски в Германия.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Jean-Pierre Thiollet, 88 notes pour piano solo, "Solo nec plus ultra", Neva Editions, 2015, 50. ISBN 978-2-35055-192-0.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]