Святослав Рихтер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Святослав Рихтер
RICHTER Sviatoslav.jpg
Информация
Роден
Святослав Теофилович Рихтер
20 март (7 март стар стил) 1915
Житомир, Малороссия - 1915 в Пределите на Руската Империя
Починал
1 август 1997, Москва, Русия
Инструменти Пиано
Активни години 1934 - 1996
Уебсайт www.sviatoslavrichter.ru
Страница в IMDb
Святослав Рихтер в Общомедия

Святослав Теофилович Рихтер е съветски пианист.

Считан е от мнозина за един от най-великите пианисти на 20 век. Пианизмът на Рихтер се отличава с необичайна дълбочина и ненадмината виртуозност, хармонично съчетаващи се с темперамент и нюанси, нямащи равни в пианистичното изкуство от втората половина на XX век. Обхватът на Рихтеровия репертоар, уникален сам по себе си, също е без аналог. Но това, което наистина прави Святослав Рихтер неповторим пианист, е дълбочината на интерпретацията и безупречният му музикален вкус. Високо образован и интелигентен, Рихтер е знакова фигура в пианистичното изкуство без граници на епоха и личности.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Рихтер е роден в Житомир в семейство на немец (по признание на самия Святослав Рихтер в интервю за Бруно Монсанжеон: "Моят баща е чист немец.") и рускиня.

Бащата на Рихтер е талантливият немски пианист, органист и композитор Теофил Данилович Рихтер (1872-1941), преподавател в Одеската консерватория и органист в градската немска църква ("кирха"), майка му Анна Павловна Москалёва (1892-1963) е с дворянски произход. По време на Гражданската война семейство Рихтер по принуда е разделено, като Святослав е живял сам, без родителите си, в семейството на леля си Тамара Павловна в Житомир, докато майката и бащата - в Одеса. Израства по-късно в Одеса.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]