Св. св. Кирил и Методий (Тетово)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Св. св. Кирил и Методий“
„Св. св. Кирил и Методиј“
Kiril i Metodij vo Tetovo 01.JPG
общ изглед
Местоположение в Тетово
Вид на храма православна църква
Страна Flag of Macedonia.svg Северна Македония
Населено място Тетово
Вероизповедание Македонска православна църква - Охридска архиепископия
Епархия Тетовско-Гостиварска
Архиерейско наместничество Тетовско
Тип на сградата еднокорабна
Архитект Дамян Андреев
Изграждане 1918 г.
Статут действащ храм
„Св. св. Кирил и Методий“ в Общомедия

„Св. св. Кирил и Методий“ (на македонска литературна норма: „Св. св. Кирил и Методиј“) е православна църква в град Тетово, Северна Македония, катедрала на Тетовско-Гостиварската епархия на Македонската православна църква - Охридска архиепископия. Църквата се слави като един от най-хубавите храмове в страната.[1] В храма е разположена Тетовската галерия за икони.

„Света Богородица с Христос и светци“, 1857 година, неизвестен автор, размери: 54,5 Х 37 Х 2 cm.

Изграждането на църквата започва в 1903 година. Инициатор за изграждането е Михаил Мартинов, български екзархийски архиерейски наместник в Тетово, който на 21 ноември 1902 година успява да получи ферман от султан Абдул Хамид II за строеж на църква. При градежа майсторите се натъкват на проблеми, свързани с нестабилността и влажността на землището. Смята се, че църквата е дълбока, колкото е и висока, и че в основите е наливано олово. При градежа е използван бигор, който цялото местно население носи от Тетовското кале.[1] Главен майстор е Дамян Андреев.[2] Църквата се градила дълго време с доброволни дарения от местните християни и строежът завършва едва в 1918 година. Църквата е осветена на 12 юли 1925 година от владиката Варнава Скопски.[1]

Църквата е трикорабна кръстокуполна базилика. Живописта е дело на известния зограф Данаил Несторов в 1912 година.[3] Иконостасът в църквата е дело на майстори от рода Максевци.[4] В същата 1924 година почива ктиторът на храма Михаил Мартинов и е погребан в църковния двор.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Црква „Св. Кирил и Методиј“ - Тетово. // Тетовско-гостиварска епархија. Посетен на 21 март 2014 г.
  2. Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 60. (на македонска литературна норма)
  3. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, Наука и изкуство, 1965. с. 224.
  4. Ангелов, Валентин Ангелов. Панорама на възрожденските приложни изкуства. София, Академично издателство „Проф. Марин Дринов“, 1998. с. 34.
     Портал „Македония“         Портал „Македония