Св. св. Константин и Елена (Соколарци)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Св. св. Константин и Елена“
„Св. св. Константин и Елена“
Карта
Местоположение в Чешиново-Облешево
Вид на храмаправославна църква
Страна Северна Македония
Населено мястоСоколарци
РелигияМакедонска православна църква – Охридска архиепископия
ЕпархияБрегалнишка
Архиерейско наместничествоКочанско
Изграждане1848 г.
Статутдействащ храм
„Св. св. Константин и Елена“ в Общомедия

„Св. св. Константин и Елена“ (на македонска литературна норма: „Св. св. Константин и Елена“) е възрожденска православна църква в кочанското село Соколарци, източната част на Северна Македония. Част е от Брегалнишката епархия на Македонската православна църква – Охридска архиепископия.

Църквата е разположена в центъра на селото. Построена е в 1848 година, а в 1892 година е обновена. Църквата не е зографисана, иконите са от XIX век, дело на неизвестен автор.[1] Иконите „Богородица с Христос“, „Свети Димитър“ и „Възнесение Христово“ са от 1895 година, дело на Димитър Папрадишки.[2][3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Соколарска парохија // Брегалничка епархија. Архивиран от оригинала на 2015-09-23. Посетен на 28 март 2014 г.
  2. Николовски, Дарко. Фото архива на Антоние Николовски за Македонските зографи од крајот на XIX и почетокот на XX век: (Андонов, Зографски и Ванѓеловиќ). Скопје, Едиција Културно наследство, Министерство за култура на Р. С. Македонија, 2020. с. 74-76. (на македонска литературна норма)
  3. Ајтовска, Љубинка, Илинка Атанасова. Црквата Свети великомаченик Георгиј – еден век постоење. Кочани, Општина Кочани, 2017. с. 32. (на македонска литературна норма)