Св. св. Константин и Елена (курорт)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Константин и Елена.

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Дружба.

Св. св. Константин и Елена (курорт)
— курорт —
Constantine and Helena beach IFB.jpg
България
43.2292° с. ш. 28.0083° и. д.
Св. св. Константин и Елена (курорт)
Област Варна
43.2292° с. ш. 28.0083° и. д.
Св. св. Константин и Елена (курорт)
Страна Флаг на България България
Област Област Варна
Община Община Варна
Част от Варна
Св. св. Константин и Елена (курорт) в Общомедия
Грандхотел „Варна“ – символ на курорта
Строежът на студентска почивна станция в курорта „Дружба“, средата на XX век.

Курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена“, с предишно име „Дружба“ (до 1990-те год.), е най-старият български черноморски курорт.

Намира се на 10 км североизточно от центъра на Варна и на 6 км от края на Варна. На 20 август 1951 г. в курорта е измерена най-високата стойност на денонощен валеж в България – 342 mm.[1]

Освен почивните бази, хотелите, развлекателните заведения и спортните съоръжения. В комплекса се намира и манастирът „Св. св. Константин и Елена“.

Старото име на курорта, което е все още доста популярно сред варненци, е „Дружба“. Целогодишно в „Свети Константин и Елена“ работят два открити басейна с гореща минерална вода до 55 градуса*, единият от които денонощно, а другият е разрешен за ползване само от хотелите на Министерството на отбраната. Под атракцията кораб-ресторант „Сириус“, е т.нар. „Топла вода“, където горещ извор се влива в морето и дори през зимата се посещаваше активно. Сега изворът е почти пресъхнал, поради безконтролни действия на построения в близост хотел. Посещава се предимно от български и руски туристи. Изградени са множество места за забавление – интернет клубове, ресторанти, барове, магазини за сувенири и дрехи, рали писта, водни спортове, джетове, „банани“, сърф и други. В комплекса функционират полицейски участък, поща, аптека, бензиностанция и здравен център, а до него има редовни градски линии от ж.п. гарата и центъра на Варна. Преди години над крайбрежния скат съществуваше зелена зона с алеи, която свързваше парка на „Св. св. Константин и Елена“ с Приморския парк на Варна, но през последните години тази връзка е прекъсната поради застрояванията между двата парка.

  • Басеинът не съществува от 2015г. - ТИМ строи огромен комплекс на морския бряг, така както преди това стана с Албатрос, който сега е комплекс от разпродавани апартаменти. Вероятно същото ще сполети и бившия общодостъпен минерален басейн. Допълнително Комфорт строи огромен хотелски комплекс под "търговската улица" (от бившия ресторант "Манастирска изба", който от години също е заграбен и затворен, под "Жюлио Кюри", до централния търговски комплекс), който "успешно" ще прекрати достъпа на простосмъртните бедняци до морската гледка! Демокрацията била най-добрият възможен начин за управление на обществото?! Може би, само че в България има не демокрация, а отявлен, примитивен капитализъм.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. БАН, „География на България: Физическа и социално-икономическа география“. ФорКом, С., 2002, с. 153