Сградно-интергирани фотоволтаични системи

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Сградно-интергирани фотоволтаични системи (на английски: Building-integrated photovoltaics) са фотоволтаични системи, които могат да бъдат интегрирани в покривната конструкция, фасадата или прозорците още по време на строежа на дадена сграда. Могат да бъдат и разположени допълнително върху различни конвенционални системи върху сградата или върху други системи, които са част от сградата, в такъв случай терминът е building-applied photovoltaics.

Сградно-интегрирана фотоволтаична система, Мадрид

История[редактиране | редактиране на кода]

Началото на изграждането на подобни системи датира от масовото навлизане на фотоволтаични системи в строителството. Започва проектирането и производството на различни модули, които се монтират върху фасади на сгради или други части. След 1993 година подобни панели се монтират върху административни сгради в големите американски градове. От началото на новото хилядолетие подобни системи започват да функционират в Европа и Далечния изток. При проектиране на подобна система е необходим екип от електроинженери и архитекти. Поради по-високата им цена те все още не са много разпространени и към края на 2009 г. общата им мощност се оценява на 250–300 MW, което е около 1% от общата мощност на инсталираните разпределени системи ([1]

Фотоволтаична система върху плосък покрив

Принцип[редактиране | редактиране на кода]

Сградно-интергираната фотоволтаична система се проектира в зависимост от достъпа на слънчева радиация върху дадената сграда. Изчислява се ъгъла на поставянето на фотоволтаичния модул. Решава се дали инверторът да бъде поставен външно или вътрешно.[2] Фотоволтаичните панели могат да бъдат монокристални или поликристални. Електрическата мрежа, която пренася електроенергията до мрежовия инвертор се проектира в зависимост от техния брой и заеманата площ. Преработената енергия се акумулира в батерия или се предава директно към захранващата мрежа.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

  • Покривни (за скатни или плоски покриви)
  • Фасадни фотоволтаични инсталации
  • Декоративни елементи, преобразуващи слънчева енергия

Източници[редактиране | редактиране на кода]