Себастиан Кабот

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Себастиан Кабот

Себастиан Кабот (Кабота, Кабото) (на италиански: Sebastian Caboto, Себастиано Кабото) (около 1475/1476-1557) е италиански мореплавател, картограф, син на Джон Кабот (1450/1455-1499).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е или във Венеция или в Бристол. През 1497 и 1498 участва в експедицията на баща си към бреговете на Северна Америка.

През 1526 възглавява испанска експедиция с четири кораба за търсене на морски път за Индия по маршрута на Фернандо Магелан. Стремейки се да открие проток към Тихия океан по-на север от Магелановия проток достига до естуара Ла Плата, където открива и прибира изоставените участници от експедицията на Хуан Диас Солис. Там той оставя двата големи кораба, възстановява форта разрушен от индианците и с останалите два по-малки кораба на 15 февруари 1527 започва изкачване по река Парана. Изследва реката до устието на десния ѝ приток Каркараня (на 33° ю.ш.) и през юни построява в устието ѝ втори форт. Успява да осъществи добри взаимоотношения с местните индианци, които започват да снабдяват испанците с продоволдтвие. След като построява малък кораб и събира необходимите продукти на 23 декември 1527 продължава плаването нагоре по Парана. През март 1528 достига до устието на река Парагвай, вливаща се от север в Парана. В долното течение на Парагвай Кабот отново установява дружески отношения с местните индианци и с тяхна помощ се изкачва по реката до устието на река Пилкомайо.

Около устието на река Рио Берхемо се провежда кръвопролитно сражение между испанците и местните индианци-земеделци, които са сравнително добре организирани и въоръжени. Испанците загубват 25 човека и Кабот се опитва с всякакви средства да установи мирни отношения с индианците, като накрая успява в начинанието си. Испанците разменят европейски стоки за сребърни украшения, които са в голямо изобилие у индианците и поради това реката е наречена Рио де Ла Плата (Сребърна река), но впоследствие това название се запазва само за огромния естуар на реката. Испанците престояват в този район до края на 1528 в търсене на „сребърното царство“, в края на септември 1529 се завръщат в устието на Ла Плата, а през юли 1530 в Испания.

След като се завръща в Испания, Кабот три години командва испанския флот базиран в Оран (днес в Алжир) във войната с маврите.

През 1544 публикувал карта на света.

  • 1547-1557 — на английска служба.

След възкачването на престола на английския крал Едуард VI през 1547 Себастиан Кабот се преселва в Англия, където за големите му морски и картографски заслуги му е присъдена пожизнена пенсия.

През 1551 основава и възглавява в Лондон Московската търговска компания, която през 1553-1556 изпраща първата експедиция за търсене на т.н. Североизточен проход.

Умира в Лондон през 1557.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Sebastian Cabot“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.