Северен поток

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Nordstream.png


Северен поток на английски: Nord Stream) е газопровод дълъг 1223 км, който трябва да бъде изграден по дъното на Балтийско море, транспортиращ газ от Русия до Германия (свързвайки руския град Виборг с германския Грайфсвалд). Целеви пазари за доставки на руски газ чрез "Северен поток", освен Германия, са Холандия, Франция, Дания и др.

Северен поток по план ще може да пренася 55 млрд. кубични м, като ще има две разклонения. Едното с капацитет от 27,5 млрд. куб. метра трябва да е готово в края на 2011 година, а второто, отново със същия капацитет - през 2012. Ресурсна база за тръбата е гигантското находище Щокман и Южноруското находище.

Стойността на проекта е 7,4 млрд. евро. Акционери в Nord Stream AG, която реализира проекта, са Газпром с 51%, по 20% имат немските E.On и BASF, а холандската Gasunie има дял от 9%.

Строителството на газопровода започва в началото на 2005 г., а първата тръба официално влиза в експлоатация на 6 септември 2011 г. Пропускателната способност през двете тръби трябва да достигне 5 млрд м³ газ за една година. Дължината на тръбата между Виборг и Грайфсвалд е 1200 км като най-дълбоката част през която минава газопроводът е 210 метра под морското равнище.

Източници[редактиране | редактиране на кода]