Бурундуци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бурундуци
Tamias minimus.jpg
Tamias striatus2.jpg
Класификация
империя: Eukaryota Еукариоти
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
подтип: Vertebrata Гръбначни
инфратип: Gnathostomata Челюстни
надклас: Tetrapoda Четирикраки
клас: Mammalia Бозайници
разред: Rodentia Гризачи
семейство: Sciuridae Катерицови
триб: Marmotini
подтриб: Tamiina
род: Tamias Бурундуци
Научно наименование
Уикивидове Tamias
Обхват на вкаменелости
Бурундуци в Общомедия

Бурундуците (Tamias) са род малки катерици с характерни ивици по гърба. С изключение на един вид живеещ в Азия всички останали обитават Северна Америка.

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Тези дребни бозайници изпълняват няколко важни функции в горските екосистеми. Техните дейности — прибиране на реколтата и презапасяването със семена от дърветата играят ключова роля в поддържането на равновесието в природата. Те консумират много различни видове гъби, включително и тези, участващи в симбиоза с дървета и са важен фактор за разпространение на спорите на подземни труфели, които са съвместно еволюирали с тези и други подобни бозайници.

Бурундуците играят важна роля като плячка за различни агресивни бозайници и птици, но също така и те са хищници понякога, особено по отношение на яйца на птици и току-що излюпилите се пиленца.

Тези катерици изграждат просторни дупки, които могат да бъдат повече от 3,5 m дължина с няколко добре скрити входове. В спалните помещения се поддържат изключително чисти, а черупките и изпражненията се съхраняват в отпадъчни тунели.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Катерицата се катери на дърво в парка Йелоустоун

Бурундуците са всеядни. Храната им може да бъде зърна, ядки, плодове (ягоди, малини, боровинки, къпини), яйца на птици, малки жаби, гъби, насекоми и понякога малки бозайници като млади мишки. В началото на есента, много от видовете започват да складират хранителни запаси в своите дупки за зимата. Други видове правят множество малки скривалища с храна. Тези два вида поведение се наричат скрито презапасяване и разпръснато презапасяване. Тези, които се презапасяват скрито остават в своите гнезда до пролетта. Торбичките на бузите им помагат да носят голямо количество храна то техните дупки, независимо дали е за складиране или консумиране.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Източните бурундуци се размножават 2 пъти годишно – рано пролетта и после рано лятото, като ражда по 4,5 малки. Западните бурундуци пък се размножават само веднъж всяка година. Малкото излиза от дупката след около шест седмици а след още около две започва да се грижи само за себе си.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Подрод Eutamias

Подрод Tamias[1]

Подрод Neotamias

Изчезнали:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Tamias, Mammal Species of the World, 3rd ed.