Североафрикански скокливец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Североафрикански скокливец
North african elephant shrew..gif
Природозащитен статут
Класификация
надцарство: Eukaryota Еукариоти
царство: Animalia Животни
подцарство: Eumetazoa
надтип: Deuterostomia Вторичноустни
тип: Chordata Хордови
подтип: Vertebrata Гръбначни
инфратип: Gnathostomata Челюстни
надклас: Tetrapoda Четирикраки
клас: Mammalia Бозайници
подклас: Theria Живородни бозайници
инфраклас: Eutheria Плацентни
надразред: Afrotheria
разред: Macroscelidea Слонски земеровки
семейство: Macroscelididae Слонски земеровки
род: Elephantulus
вид: E. rozeti Североафрикански скокливец
Научно наименование
Уикивидове Elephantulus rozeti
Duvernoy, 1833 г.
Разпространение[1]
North African Elephant Shrew area.png
Североафрикански скокливец в Общомедия

Североафрикански скокливец (Elephantulus rozeti) е вид слонска земеровка и единствен представител на семейството разпространен северно от Сахара.

Разпространение и местообитания[редактиране | редактиране на кода]

Североафриканските скокливци са разпространени в северозападния ъгъл на Африка от северната част на Западна Сахара през Мароко, Алжир, Тунис до Либия. Обитават полупустнни савани, тревисти местности и места обрасли с храсталаци и средиземноморски гористи местности. Среща се от морското ниво до 2750 m надморско височина във Висок Атлас.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Североафриканските слонски земеровки са с размери на тялото като на гризачи и много наподобяват на тях на външен вид. Имат малко тяло с размери от 11 до 12,5 cm, големи уши и дълги опашки достигащи до 13 - 16 cm. Тежат около 50 грама. Средната телесна температура е 33,6 ºC. Козината по гърба варира от жълтеникавокафяв до светло песъчливо-розов цвят. Във вентралната част е бяла. Муцунката им завършва напред с късо и гъвкаво хоботче, на върха на което се отварят ноздрите. Притежават и дължи чувствителни мустачки. Задните крачета са по-дълги от предните като тибията и фибулата са дълги и съединени. Удължени са и метатарзалните кости. По този начин са пригодени за бърз начин на придвижване с подскоци. Членовете на този вид имат добре развити жлези под опашката, които използват за да маркират територия.[2]

Поведение[редактиране | редактиране на кода]

Североафриканските скокливци са самотни животни, които образуват моногамни двойки. Образуват сложни системи от пътеки, по които преминават и могат да им послужат като място за бягство при опасност. Почти не затварят очите си, когато спят или почиват, а в случаите на намаляване на околната температура могат да изпаднат във вцепенение, при което рязко понижават телесната си температура. Консумират основно насекоми, които откриват благодарение на чувствителното си хоботче. В плен се хранят и с плодове и зеленчуци.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Малките бозайници са сезонно циклични и се чифтосват от януари до август. Бременността трае около 75 дни като раждат 1 до 4 малки, обикновено 2. В северозападно Мароко обикновено малките са по три и повече. В районите с по-мек климат ражданията започват през март, а при по-висока надморска височина от април. Малките се раждат с отворени очи и покрити с козина. След около седмица преминават и на твърда храна характерна за възрастните, а след още една излизат извън гнездото си заедно с възрастните. В нормални условия живеят около година и половина, а в плен до четири.

Неприятели[редактиране | редактиране на кода]

Североамериканските скокливци имат добри възможности да се прикриват в средата, която обитават, но въпреки това стават плячка на змии, хищни птици, лисици и представители на семейство Порови.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Perrin, M., FitzGibbon, C., Stuart, C., Hutterer, R. & Cuzin, F.. Elephantulus rozeti. // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 2 май 2014. (на английски)
  2. Североафрикански скокливец в ADW
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.