Северозападна компания

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Северозападна компания
North West Company
Гербът на компанията.
Гербът на компанията.
Типчастна
Индустриятърговия с кожи
Развитиеслята
ПриемникХъдсън Бей
ОснователБенджамин и Джоузеф Фробишър, Саймън Мактавиш, Никола Монтур и др.
Закриване1821 г.
СедалищеМонреал, Долна Канада, Канада
Северозападна компания в Общомедия

Северозападната компания за търговия с кожи (на английски: North West Company) е основана през 1780 г. след обединяването на няколко търговци с цел да се намали на монопола на Компанията Хъдсън Бей. Компанията се поддържа главно от шотландци, които мигрират към Монреал след 1760 г. и след Войната за независимост.

В жестока конкуренция в търговията с кожи с Компанията Хъдсън Бей и Американската компания, Северозападната компания разширява бързо своето влияние далеч на запад. През 1789 г. компанията подкрепя Александър Макензи в изследователската му експедиция в района на река Маккензи. Търговията на компанията по река Атабаска е реорганизирана в нов пост, Форт Чипеуян.

През 1790 – 1791 г. компанията се опитва безуспешно да принуди Великобритания да сложи край на монопола на Компанията Хъдсън Бей. В резултат на това се засилва прякото съперничество между двете компании в търговията с кожи. Северозападната компания надделява в това съперничество, след като Макензи достига до Тихия океан през 1793 г. От 1795 г. компанията има вече контрол на 2/3 от канадската търговия с кожи.

През 1798 г. недоволни от положението си търговци в компанията се отделят и основават нова компания. Двете компании се сливат отново през 1804 г. Междувременно сблъсъците с Компанията Хъдсън Бей се увеличават. Благодарение на Дейвид Томпсън и Саймън Фрейзър компанията разширява владенията си. Компанията Хъдсън Бей предприема контрамерки с намерение да основе колония в ключов за Северозападната компания район. В резултат на това сблъсъците между двете компании излизат извън контрол.

До 1820 г. партньори на компанията загрижени за бъдещето си настояват пред управлението да вземе по-крути мерки срещу Компанията Хъдсън Бей. В резултат на това разделението между някои партньори на запад и тези в Монреал се задълбочава. Колониалното правителство настоява двете компании да решат сериозните териториални и правни спорове и да възстановят мира по между си.

През 1821 г. с парламентарен акт се предоставят изключителни търговски права на Компанията Хъдсън Бей и на част от управителите на Северозападната компания. Формира се ново общо дружество, в което основния дялов капитал се държат от Компанията Хъдсън Бей.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Северозападна компания“ // Канадска енциклопедия. Архивиран от оригинала на 2017-05-15. Посетен на 19 февруари 2018.