Севтополис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Севтополис
SEUTHOPOLISTHRACE.jpg
Местоположение
Bulgaria Stara Zagora Province relief location map.jpg
42.6181° с. ш. 25.3056° и. д.
Севтополис
Страна Флаг на България България
Област Област Стара Загора
Археология
Вид Град
Период От IV век пр.н.е.
Епоха Тракийска епоха
Язовир Копринка, под водите на който се намират развалините на Севтополис

Севтополис е древен град, основан от тракийския цар Севт III, както и столица на Одриското царство от 320 г. пр. Хр. Градът е построен на мястото на руините на по-ранно селище и понастоящем се намира в долната част на язовир Копринка до град Казанлък.

В гробището на Севтополис са намерени редица тухлени гробници, някои от които могили. В тях са били погребвани траки от висшите съсловия, понякога заедно с техните коне. По-малко богатите са кремирани, със скромен гроб заедно с определени стоки.

Развалините на града са били открити и изкопани през 1948 г. по време на строителството на язовир Георги Димитров (по-късно преименуван Копринка). Екипът от български археолози под ръководството на проф. Димитър Димитров, който провежда разкопките на града установява името и работи по останките на тракийския град. Въпреки това, било решено да се продължи с изграждането на язовир, оставяйки Севтополис на дъното му.

През 2005 г. български архитект Жеко Тилев предложи проект за разкриването, съхраняването и възстановяването на град Севтополис (най-добре запазения тракийски град в България) с помощта на язовирни стени около руините в средата на язовира. Така Севтополис би могъл да бъде отличен от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство и би се превърнал в туристическа дестинация със световно значение. Проектът е дарен от архитекта на Община Казанлък и започва събирането на фондове за започване на строителството. Според Тилев, то ще има минимална цена от € 50 милиона. [1]

Връх от Дряновските възвишения на остров Гринуич в архипелага Южни Шетландски острови, Западна Антарктика е кръстен на Севтополис.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]