Седемте смъртни гряха (манга)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Седемте смъртни гряха

Първата част на „Седемте смъртни гряха“, е публикувана от Коданша в Япония на 15 февруари 2013 г.
七つの大罪
(Nanatsu no Taizai)
Жанрове Приключенски, Фантастика
Манга
Написана от Накаба Сузуки
Публикувана от Коданша
Английски издател
NA
Коданша САЩ
Crunchyroll (дигитално)
Демографика Шоунен
Списание Седмично Шоунен Списание
Излъчване 10 октомври 2012 – днешни дни
Части 38 Списък на глави
Манга
Академията на седемте смъртни гряха!
Написана от
Джуичи Ямаки
Публикувана от
Коданша
Демографика Шоунен
Списание Бесатсу Шоунен Списание
Излъчване 9 август 2014 – 8 октомври 2016
Части 4
Аниме телевизионни сериали
Седемте смъртни гряха
Продуцирани от Тенсай Окамура
Написано от
Шотаро Суга
Музика от Хироюки Сауано
Такафуми Уада
Студио A-1 Pictures
Лицензирано Netflix (права за показване)
Funimation (права за показване на оригинала)
Оригинална мрежа JNN (MBS, TBS)
Английска мрежа
Animax Asia
Излъчване 5 октомври 2014 – 29 март 2015
Епизоди 24 + 2 ОВА
(списък с епизоди)
Манга
Продукция на седемте смъртни гряха
Написано от Чиеми Сакамото
Публикувано от Коданша
Демографика Шоджо
Списание Ариа
Излъчване 28 ноември 201528 октомври 2017
Части 4
Манга
Седемте смъртни гряха:
Пътят на Кинг към манга
Написана от Масатака Оно
Публикувана от Коданша
Демографика Шоунен
Списание Специално списание
Излъчване 20 февруари 20161 февруари 2017
Части 3
Аниме телевизионен сериал
Седемте смъртни гряха:
Знаци на Свещената война
Продуцирано от Томоказу Токоро
Написано от
 • Накаба Сузуки
 • Юнико Аяна
 • Юичиро Кидо
Музика от
 • Хироюки Сауано
 • Такафуми Уада
Студио A-1 Pictures
Лицензирано от Netflix (streaming rights)
Оригинална мрежа JNN (MBS, TBS)
Английска мрежа
Animax Asia
Излъчване 28 август 2016 18 септември 2016
Епизоди 4 (списък с епизоди)
Манга
Седемте смъртни гряха: Седем дни
~Крадецът и святото момиче~
Написано от Йо Кокукуджи
Публикувано от Коданша
Демографика Шоунен
Списание Шоунен Списание
Излъчване 17 януари 201717 август 2017
Части 2
Аниме телевизионен сериал
Седемте смъртни гряха: 
Възраждане на заповедите
Продуцирано от Такеши Фурута
Написано от Такао Йошиока
Музика от
 • Хироюки Сауано
 • Кохта Ямамото
 • Такафуми Уада
Студио A-1 Pictures
Лицензирано Netflix (streaming rights)
Оригинална мрежа JNN (MBS, TBS)
Излъчване 13 януари 2018 г.
30 юни 2018 г.
Епизоди 24 + 1 ОВА
(списък с епизоди)
Филм

Аниме телевизионен сериал
Седемте смъртни гряха:
Гневът на боговете
Продуцирано от Сусуми Нишизауа
Написано от Ринтаро Икада
Музика от
 • Хироюки Сауано
 • Кохта Ямамото
 • Такафуми Уада
Студио Studio Deen
Лицензирано
Оригинална мрежа TV Tokyo, BS-TX
Излъчване 9 октомври 2019 г.
Епизоди 12
(списък с епизоди)

Седемте смъртни гряха (на японски: 七つの大罪 : Nanatsu no Taizai) е японска фентази манга, написана и илюстрирана от Накаба Сузуки. Той е част седмичното списание „Шоунен“ на Kodansha от октомври 2012 г., като главите са събрани в тридесет и един тома от 17 април 2018 г. Мангата се отличава с подобна на европейската средновековна епоха група рицари, седем смъртни гряха.

Мангата е лицензирана от Коданша САЩ за английска публикация в Северна Америка, а главите са издавани от Crunchyroll в над 170 страни, публикувани в Япония. До 2018 г. „Седемте смъртни гряха“ е продала над 28 милиона копия. Серията е адаптиран в 24-епизоди аниме телевизионен сериал от A-1 Pictures, които се излъчват от 5 октомври 2014 г. до 29 март 2015 г. в Япония. Втори сезон се излъчва от 13 януари 2018 г. до 30 юни 2018 г. Филмът е пуснат на 18 август 2018 г.

Netflix придоби английските права за стрийминг на анимето, докато Funimation в момента има правата за домашно видео.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

 Седемте смъртни гряха някога са били активна група от рицари в района на Британия, които се разпадат, след като се е предполагали, че са се опитали да свалят Кралството на лъвовете. Предполагаемото им поражение е дошло в ръцете на Свещените рицари, но слуховете продължават да съществуват. Десет години по-късно Свещените рицари организирали държавен преврат и заключват царя, превръщайки се в нови, тиранични владетели на царството. Третата принцеса Елизабет започва да пътува, за да открие Седемте смъртни гряха и да им помогне да върнат кралството от Свещените рицари.

Медия[редактиране | редактиране на кода]

Манга (2012 – )[редактиране | редактиране на кода]

Написана и илюстрирана от Накаба Сузуки, „Седемте смъртни гряха“ започна като тестова глава, публикувана на 22 ноември 2011 г. в 52-я издание на седмичното издание на „Шонен“ на годината. Мангата започва сериализацията в изданието на списанието от 45-те, издадено на 10 октомври 2012 г. Главите са събрани в 31 тома от 17 април 2018 г. Първата от трите планирани арка на историята е завършена с глава 100 и Suzuki бе планирал сериите да имат 20 – 30 тома. Серията е лицензирана за издаване на английски език в Северна Америка от Коданша САЩ, която публикува първия том на 11 март 2014 г. Тъй като поредицата е публикувана в Япония, тя се издава едновременно на английски език на Crunchyroll в повече от 170 страни.

Специалният брой на седмичното списание „Шоунен“, публикуван на 19 октомври 2013 г., показва малък кросоувър между Седемте смъртни гряха и Опашката на Фейте на Хиро Машима, където всеки художник привлече yonkoma от серията на другия. Една истинска кросоувърна глава между двамата участва в сборника 4/5 на списанието от 2014 г., който бе пуснат на 25 декември 2013 г. Накаба написа манга с една част за издаването през ноември 2014 г. на списание на Shawo Nakayoshi, пусната на 3 октомври , 2014. Той също така създаде комедиен изстрел, изобразяващ как Мелиодас и Хоук се срещнаха за първи път, които е бил издаден в изданието на сп. „Списание Специално“ на 20 октомври 2014 г. От 24 февруари до 10 май 2015 г. в смартфона и приложението за таблети Manga Box бяха на разположение още две манги от Накаба. Naku na, Tomo yo („Не плачи приятелю мой“), която е за по-младите години на Хендриксън и Драйфус, докато Gilthunder no Shinjitsu („Истината за Гилтъндър“) е след бойният фестивал във Вайзел и следва Gilthunder. Оригиналната манга от 40 страници от Накаба Сузуки ще бъде разпространена по време на прожекциите на „Седемте смъртни гряха“ Филмът: „Затворниците на небето“ .

Специална манга[редактиране | редактиране на кода]

 Комедиен сериал от Юичи Ямаки, озаглавен Академията на седемте смъртни гряха! И въображението на героите като гимназисти, се видя в списание „Бесатсу Шонен“ от 9 август 2014 г. до 8 октомври 2016 г. Тя бе събрана в четири тома. Седемте смъртоносни продукции (Nanatsu no Taizai Purodakushon), комедийно откъсване от Чиеми Сакамото, което представя героите като актьори, участващи в телевизионно предаване на живо, се проведе в Ария от 28 ноември 2015 г. до 28 октомври , 2017. Той е събран в четири тома.

Комедиен манга, озаглавена седемте смъртни гряха: Кралският път (七つの大罪 キングの漫画道 Nanatsu no Taizai Kingu no Manga Michi) и написана от Масатака Оно, която изобразява крал като амбициозен манга художник, започва на 20 февруари 2016 г. в списание специално преди прехвърляне на Manga Box на 1 февруари 2017 г. и приключва по-късно тази година. Глави му са събрани в тритома. Манга адаптация на романа написан от Мамоту Иваса Седем Дни е поредица в Shōnen Magazine Edge от 17 януари до септември 2017 и показва как Бан и Елейн се срещна по-подробно. Това се илюстрира от Йо Кокукужи, озаглавена Седемте смъртни гряха:Седем Дни ~ Крадецът и святото момиче ~ (七つの大罪 セブンデイズ ~ 盗賊と聖少女 ~ Nanatsu не Taizai: Sebun Deizu ~ Tōzoku да Seishōjo ~) и бе събрано в два тома.

Аниме (2014 – )[редактиране | редактиране на кода]

През април 2014 г. 20-то издание на седмичното списание „Шонен“ съобщи, че „Седемте смъртни гряха“ се превръщат в телевизионна аниме серия. Сериите дебютираха на MBS и други станции на Japan News Network на 5 октомври 2014 г. Персоналът бе разкрит в комбинирания брой 36/37 на годината: създаден от A-1 Pictures, режисиран от Tensai Okamura, написан от Шотаро Суга (Lagrange: The Flower of Rin-ne), с Кеиго Сасаки(Blue Exorcist), който предлага дизайн на характера и Хироюки Савано, композиращ музиката. Първата отваряща тематична песен е „Netsujō no Spectrum“ („Спектър на страстта“), изпълнявана от Икимоно-гакари за първите дванадесет епизода, а втората тема е „Седемте смъртни гряха“ от Man with a Mission, докато първата завършена тема, озаглавена „7-седем“, е съвместна работа между Flow и Granrodeo, втората крайна тема от епизод тринайсет нататък е „Сезон“ – основният дебют на Алиса Такигава. 

Вторият сезон на аниме се потвърди на 27 септември 2015 г. и бе излъчен през 2016 г. Това се оказа четириседмичен аниме телевизионен специален с оригинална история на Накаба Сузуки, озаглавена „Седемте смъртни гряха: Знамения на Свещената война“ (七 つ の 大 罪圣 戦 の 予 兆 Nanatsu no Taizai: Seisen no Shirushi), който започна да се излъчва на 28 август 2016 г. от MBS и TBS. Специално е продуциран от A-1 Pictures, режисиран от Томоказу Токоро и написан от Юнико Аяна и Юичиро Кидо, с участието на дизайнерите на Кейго Сасаки. Музиката е съставена от Хироюки Сауано и Такафуми Уада. Откритата тематична песен е „Класик“ от рок групата Mucc и нейната крайна тема е „Iroasenai Hitomi“ (Алеса Такигава). Една реклама след последния епизод потвърди, че втората аниме серия е в близко бъдеще. 

Първите серии на Седемте смъртни гряха са лицензирани за английското издание на Netflix като второто им изключително аниме, след придобиването им от Knights of Sidonia. Всичките 24 епизода бяха пуснати на 1 ноември 2015 г. както със субтитри, така и в английски формати. Знаците на Свещената война, означени като „Сезон 2“, също са лицензирани от Netflix и са пуснати на 17 февруари 2017 г. На 14 февруари 2017 г. Funimation обявиха, че са придобили първи правата за домашно видео разпространение за САЩ и Канада и ще пусне серията на Blu-ray и DVD по-късно през годината. Madman Entertainment внася пускането на Funimation в Австралия и Нова Зеландия, като освобождаването е насрочено за януари 2019 г.

 Вторият сезон, озаглавен „Седемте смъртни гряха: Възраждането на заповедите“, който бе обявен на събитието „Седемте смъртни гряха ФЕС“ през юли 2017 г. и премиерата на 13 януари, 2018. Такеши Фурута и Такао Йошиока заменят Тенсай Окамура и Шотаро Суга като режисьор и сериен композитор, докато другите основни членове на персонала се връщат от първия сезон, за да възпроизведат ролите си. Възраждането на заповедите, обозначени като „Сезон 3“, е издадено на 15 октомври 2018 г. в Netflix.

Сериалът е подновен за трети сезон, озаглавен „Седемте смъртни гряха: Гневът на боговете“, който започва да се излъчва от 9 октомври 2019 година.

Оригинална видео анимация[редактиране | редактиране на кода]

Оригинална видео анимация (OVA), озаглавена „Допълнителна глава на Бан“ (Ban no Bangai-hen), е включена в ограниченото издание на том 15 на манга, издадено на 17 юни 2015 г. Втората OVA, съставена от девет хумористичните части бяха изпратени с ограниченото издание на шестнадесетия том на манга, пусната на 12 август 2015 г.

Филм[редактиране | редактиране на кода]

 Анимационен филм, озаглавен „Седемте смъртни гряха“, филмът „Затворниците на небето“, бе за първи път излъчен в японските театъри на 18 август 2018 г. Той е насочен към филма „Затворниците на небето“ от Ясуто Нишиката и написан от Макото Узу, с оригинална история на Накаба Сузуки и Нориюки Абе, изпълняваща ролята на главен директор. Другите основни членове на екипа се завърнаха от анимената серия, за да преосмислят своите роли във филма. Филмът се отличава с три оригинални герои, наречени Сорада (озвучен от Тцубаса Йонага), Елате (озвучен от Харука Томатцу) и Белион (озвучен от Тошиюки Морикава Morikawa).

Видео игра[редактиране | редактиране на кода]

 Видео игра, озаглавена Седем смъртни гряха: Несправедлив грях (Nanatsu no Taizai Shinjitsu no Enzai) е разработена от Bandai Namco Entertainment и пусната за Nintendo 3DS на 11 февруари 2015 г. Играта, озаглавена "Седемте смъртни гряха: Рицарите на Британия (Nanatsu no Taizai: Buritania no Tabibito) са разработени от Bandai Namco за PlayStation 4. Издаден е в Северна Америка и Европа на 9 февруари 2018 година.

Други медии[редактиране | редактиране на кода]

Бяха публикувани четири романа, базирани на „Седемте смъртни гряха“; Седемте смъртни гряха – Гийдън – Седемте пожелания на кралския град от старите времена (17-ти декември) – Шука Мацуда на 17 декември , 2014; Седемте смъртни гряха: Седем дни (Nanatsu no Taizai Sebun Deizu) от Мамору Иваса на 26 декември 2014 г .; Седемте смъртни гряха: Седемте белега, които са напуснали (Nanatsu no Taizai -Gaiden- Karera ga Nokoshita Nanatsu no Kizuato) от Шука Мацуда на 16 октомври 2015 г .; и „Седемте смъртни гряха“: Седемте цветни спомени от Шука Мацуда на 17 октомври 2016 г. Вертикално издадени седем белега, които са напуснали в Северна Америка, в Северна Америка Май 2017 г., със седемцветни спомени, които ще последват през март 2018 г. 

Една илюстрационна колекция, озаглавена Грехът на дъгата (七色 の 罪 Nanairo no Tsumi), и официална книга на феновете, бяха пуснати на 17 февруари 2015 г., а на април беше издаден пътеводител за анимето Ani-Sin (ア ニ 罪 Ani-Tsumi) 17, 2015.

Реализация[редактиране | редактиране на кода]

От август 2014 г. събраните томове на „Седемте смъртни гряха“ са в обращение на 5 милиона копия. До януари 2015 г. този брой е нараснал до 10 милиона продадени. Към 2018 г. поредицата има 28 милиона копия в обращение. Първият събран обем от поредицата продаде 38 581 копия през първата си седмица, класирана на 13 място в Oricon. Вторият си обем класира 5 продадени 106,829 през първата си седмица, а третата дебютира на номер 4 с 135,164 копия. Тринайсетият том имаше най-добрата дебютна седмица на манга, като продаде 442,492 за първото място в класацията. Серията беше деветото най-продавано манга от 2014 г., като през тази година бяха продадени над 4,6 милиона копия. За първата половина на 2015 г. „Седемте смъртни гряха“ е най-продаваната серия номер едно. Тя приключи годината на второ място с продадени над 10,3 милиона копия, зад само една част. Това е шестата най-продавана от 2016 година, с продадени над 5 милиона копия, а седмият от 2017 г., с близо 3,6 милиона продадени копия. Изданието от 2014 г. на Kono Manga ga Sugoi !, което проучва хората в манга и издателската индустрия, наречено Седемте смъртни гряха – петата най-добра манга серия за мъжки читатели. Заглавието е наречено Best Shōnen Manga на 39-ата награда „Коданша манга“, заедно с Йоамуши Педал. Той е номиниран за наградата Манга Тайшо за 2014 г. и за най-добър младежки комикс на 42-ия международен фестивал на комиксите във Франция.

Северноамериканските издания на томове две и четири са записани в The New York Times: Най-Продавана Манга списък на номер седем и девет съответно. Ребека Силвърман от Anime News Network (ANN) даде първият том на класа B, наричайки изкуството интересно и историята „чиста победа на основните рицари в блестяща броня“. Тя вижда влияние от Акира Ториама в Мелиодас и Шоджо манга от 70-те години в женските герои. Силвърман обаче смята, че изкуството има проблеми с перспективата и коментира, че Елизабет няма развитие на характера. Както Силвърман, така и Дани Дейвидсън от Отаку САЩ предупредиха, че извратените действия на Мелиода към Елизабет, които се използват за комедийно облекчение, биха могли да бъдат погрешно интерпретирани от някои читатели. В кратък преглед Джейсън Томпсън твърди, че поредицата следва обикновените манго елементи на shōnen, което прави предсказуемостта на диаграмите и диалога. Въпреки това той харесва изкуството и сериите в европейска обстановка.

Първото DVD на анимето дебютира на номер едно в японската анимационна DVD на Oricon, с продадени 3 574 копия. С 32 762 копия, продадени от петте тома, освободени по онова време, Седемте смъртни гряха беше 30-ият най-продаван аниме през първата половина на 2015 година. Преглед на първия аниме за ANN, Терон Мартин чувства, че серията е бавен старт с генерични сходна цена, но разказът се вдига значително през второто полувреме. Той имаше силна похвала за музиката и се наслаждаваше на главния озвучител и взаимодействието си, но не и на обикновените архетипни злодеи. Мартин отбеляза, че изкуството има „полукадърен“ външен вид, който може да се очаква в серия, която „се изкривява малко по-млада“, но графичното насилие и минималната фен услуга на Седемте смъртоносни грехове доказват неговото „нищо друго освен шоу за деца“.

 Романът „Седемте смъртни гряха“ – „Гайден“ – „Секиджуцу не“ – „Натотсу не Негай“ е 33-ият най-продаван роман от първата половина на 2015 г., продаден е l 61 939 копия.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „The Seven Deadly Sins (manga)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.