Седрик Дигъри

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Седрик Дигъри
герой на Дж. К. Роулинг
от Хари Потър
Характеристики
Полмъжки
Косатъмна
Очитъмни
ДомХафълпаф
УчилищеХогуортс
Първа появаХари Потър и затворникът от Азкабан
Филмови адаптации
Актьор/АктрисаРобърт Патинсън

Седрик Дигъри (на английски: Cedric Diggory) е измислен герой от книгите и филмите за Хари Потър.

Седрик Дигъри е студент в Хафълпаф, с две години по-голям от Хари. Освен че е префект на Хафълпаф, той е капитан и търсач на отбора по куидич. Баща му Амос Дигъри работи в министерството на магията. Първата му поява в поредицата е в „Хари Потър и Затворникът от Азкабан“ когато отборът му по куидич се изправя срещо този на Грифиндор. Трите грифиндорски гончийки го определят като „силен и мълчалив“. По време на мача Седрик демонстрира силно изразено чувство за справедливост, когато след появата на дименторите Хари пада от метлата си и не може да продължи играта. Седрик хваща снича и Хафълпаф печелят първия за сезона мач, след като искането му за преиграване не е прието. В книгата е описан като много красив, с прав нос, тъмна коса и сиви очи.

В „Хари Потър и Огнения бокал“ той е избраник за „Хогуортс“ на Тримагическия турнир. След като Хари също е избран да участва, Малфой прави значки „Подкрепете Седрик Дигъри/Потър е гаден“, Седрик се опитва да убеди съучениците си да ги свалят. В първия етап от турнира, той превръща скала в куче, за да разсее дракона и да вземе Златното яйце, но получава изгаряния на бузата си. На Коледния бал танцува с Чо Чан. Като компенсация за предупреждението на Хари за първата задача, Седрик помага на Хари с разрешаването на втората. Той е втори в състезанието при езерото, където трябваше да спаси важен за него човек (Чо Чан).

По време на третата задача Хари спасява живота на Седрик два пъти. В лабиринта Седрик отказва да вземе купата без Хари и така и двамата се оказват на гробището на Том Ридъл. Помощникът на Волдемор, Питър Педигрю убива Седрик с най-страшното от трите непростими заклинания „Авада Кедавра“. По време на битката на Хари с Волдемор духът на Седрик се появява и моли Хари да занесе тялото му при баща му. Въпреки опитите на министерството на магията да запазят в тайна случилото се, на погребението на Седрик Дъмбълдор разкрива „тайната“ под наслов че това би било „обида за светлата му памет“.

Робърт Патинсън играе Седрик във филма „Хари Потър и Огнения бокал“, като в „Хари Потър и орденът на Феникса“ са използвани сцени от „Хари Потър и Огнения бокал“