Секретна разузнавателна служба

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сградата на британското външно разузнаване в Лондон.
Валтер Шеленберг.

Секретна разузнавателна служба (на английски: Secret Intelligence Service, SIS) или просто MИ-6 (на английски: Military Intelligence, MI6) е службата за външно разузнаване на Великобритания. [1]. До приемането на британския Закон за разузнавателната служба през 1994 г. няма нормативна уредба за съществуването и дейността си.

Служба е в състава на Обединения разузнавателен комитет. От 1994 г. щаб-квартирата на МИ-6 официално се намира в сградата на Воксхол-крос № 85.

Службата съществува от 1909 г. като секретна такава за набавяне на информация за Кайзерлихмарине. От началото на Първата световна война е закрепена специализацията в два външнополитически отдела, като разузнавателната секция на Бюро секретна служба към Адмиралтейството и Военното министрество предходно е обособено в разузнавателна секция 6 – МИ-6 (Directorate of Military Intelligence Section 6, MI6).

В началото на Втората световна война от състава на МИ-6 е обособено Управление за специални операции (УСО), занимаващо се с диверсии и саботажи което в 1946 г. е разформировано, а служителите му върнати на работа в състава на МИ-6.

За огромен провал на службата се счита т.нар. „Инцидент във Венло“ през 1939 г., наречен така по името на холандския град Венло, където германското контраразузнаване разбива подготвян от британското външно разузнаване, и по-специално от Управлението за специални операции, опит за убийство на фюрера.

Под ръководството на Валтер Шеленберг са арестувани няколко агенти на SIS, а впоследствие е разбита цялата мрежа на британците (отделение „Z“) в ниските земи на Бенелюкс.

Друг огромен удар върху репутацията на службата от това време е успешно осъществената операция Бернхард.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. SIS Or MI6. What’s In A Name?. // Официален сайт. Архив на оригинала от 2012-06-03. Посетен на 23 февруари 2014 г.