Секст Мартиниан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Секст Марций Мартиниан
римски император
Martinian - Follis cyzicus RIC 016.jpg
Управление юли – 18 септември 324 (номинално като август на запад, заедно с Лициний като август на изток)
Наследил Константин I
Наследник Константин I
Лични данни
Роден
Починал
Секст Марций Мартиниан в Общомедия

Секст Марций Мартиниан е римски император от юли до 18 септември 324. Той е назначен за съимператор от Лициний.

През 324 втората гражданска война между Лициний и Константин I е в разгара си и Лициний губи. Поради тази война той решава да замени Константин (само номинално) като западен Augustus. На негово място той посочва Мартиниан, по това време magister officiorum в неговия двор, за съимператор известно време след битката при Адрианопол на 3 юли 324.

Лициний изпраща Мартиниан в град Лампсак (Lampsacus) на Дарданелите, за да нападне Константин, докато той пресича Босфора. Мартиниан несъмнено не сполучва, защото на 18 септември Лициний е победен за последен път в битката при Хрисополис. Мартиниан е убит по заповед на Константин, докато Лициний първоначално е пощаден.

Източници и използвана информация[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Sextus Martinianus“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
Римски императори
Лициний Секст Мартиниан (324) Константин I
Римска империя