Сексуална революция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анонимна

Сексуална революция е термин, който се отнася за радикалните промени касаещи поведенията и мисленето, свързани със секса и любовта, въвеждането и извоюването на съществено нови и различни ценности, норми и отношения по отношение на любовта, секса, сексуаната ориентация, като резултат освобождаващи личността и нейния израз в любовните отношения. Това става в резултат основно на социалното движение свободна любов и хипи културата, също на силната вълна на феминизма от 60-те и 70-те, вълните от протести за гей права пак през този период и т.н. Така че тези промени са най-драстични през 1960-те и 1970-те в Западния свят, като оказват съществено влияние и в бившия блок на СИВ (макар че като цяло социалистическите общества са се характеризирали с по-малко рестриктивни и ограничаващи порядки по отношение на брака, за разлика от силно пуританския запад, особено САЩ); все пак терминът е в употреба още от 1920-те.[1]

Малко история[редактиране | редактиране на кода]

До началото на XX век сексуалните отношения се определят основно от християнския морал. Зигмунд Фройд е първият учен, който се занимава с проблемите на сексуалността. Над тези въпроси работи и В. Райх, в резултат на което през 1930-те години излиза книгата му „Сексуалната революция“. Неговата програма включва следните по-важни точки:

  • интензивно осведомяване и образование в областта на контрола на раждаемостта, предоставяне на контрацептиви
  • разрешаване на аборта
  • разрешаване на развода, незачитане на значимостта на законния брак
  • сексуално образование като средство за профилактика на венерическите заболявания

Но по това време обществото все още не е готово за такива радикални промени.

1960-те[редактиране | редактиране на кода]

През този период започва истинската революция в сексуалните норми и поведения. Младото поколение не изпитва такава нужда да се придържа към дотогавашния морал. Тези години са години на студентския протест, като Май 68 във Франция, психеделиката, дръзката мода и гениталната[необходимо е уточнение] фотография. По това време се появяват скандално късите рокли и поли. Заражда се движението на свободната любов (free love) и култа към красотата и цветята.[2] Постоянните спътници на сексуалната революция през 1960-те са рокендрола, хипитата и джинсите.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]