Сектор „Вътрешно-партийна информация“ при ЦК на БКП (1945 – 1955)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Секторът „Вътрешно-партийна информация“ при ЦК на БКП , до 27 декември 1948 г. БРП (к.), е създаден през септември 1945 г. като помощен орган на Секретариата на ЦК на БКП. Аналогични сектори са създадени и към областните и околийските комитети на БКП.

Секторът обобщава сведенията на областните и околийските коимтети и черпи информация чрез анализ на други източници и също изготвя бюлетини и различни справки за ръководството на БКП[1]. С решение на Политбюро на ЦК на БКП от 24 февруари 1949 г.[2] сектор „Партийна информация“ е разформирован. Малко по-късно към отдел „Организационен“ при ЦК на БКП е създаден сектор „Вътрешно-партийна информация“, който до извества степен продължава дейността на предишния сектор.

Началници на отдела[редактиране | редактиране на кода]

  • Маргарита Петрова (1954)

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Фонд 1 Б, опис 14, необработен, 54 кутии, 1945-1955 г.
  2. Ф.1б§ оп. 6; а.е. 580, Протокол № 14 от 24 февруари 1949 г. от заседание на Политбюро (ПБ) на ЦК на БКП с взети решения: за дейността на околийските, градските и районните комитети на БКП; във връзка работата в апарата на ЦК; във връзка с дейността на Българския народен женски съюз (БНЖС); във връзка с убийство в с. Михайлово, Старозагорско; за освобождаване от длъжност на Димитър Илиев – министър на външните работи; за изпращане в Албания на български техници и специалисти; за приемане Албания в СИВ; за изготвяне и предоставяне на Международния червен кръст на списък на гръцките деца, живеещи в България.