Селим III

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Селим III
سليم ثالث
султан на Османската империя
Роден
Починал
29 юли 1808 г. (46 г.)
ПогребанТурция

Религиясунитски ислям
Управление
Период1789 – 1807
НаследникМустафа IV
Семейство
РодОсманска династия
БащаМустафа III
МайкаМихришах валиде султан
Подпис
Селим III в Общомедия

Селим III (на османски турски: سليم ثالث) е 28-ият султан на Османската империя от 7 април 1789 до 29 май 1807 година. Детрониран и удушен по заповед на братовчед си Мустафа IV.

Произход и управление[редактиране | редактиране на кода]

Син е на Мустафа III и Михришах валиде султан.

Селим III предприема военни и административни реформи за възстановяване на боеспособността на спахийската войска и създаване на нов ред (Низам-и Джедид) – за спасяване на Османската империя от вътрешната и външнополитическата криза. Против реформите се обявяват част от аяните, чифликчиите и еничарите. В империята избухват бунтове на еничарите. Българските земи са подложени на разорение от кърджалийски набези. Размириците подкопават още повече устоите на империята във военен и икономически план, и Селим III е принуден да отстъпи от провежданите османски военни реформи.[1] Свален от престола в резултат на еничарски заговор през 1807 г. и убит по заповед на братовчед си Мустафа IV. Погребан в джамията – Лялели, Истанбул.


Османската империя през 1798 г.

В литературата[редактиране | редактиране на кода]

Интересно изграден литературен образ на султан Селим III (а и на Осман Пазвантоглу, Софроний Врачански и други известни по това време личности) е пресъздаден в романа на писателката Вера Мутафчиева „Летопис на смутното време“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. История на Османската империя от Ахмед Садулов, Военни реформи; стр. 186 – 188. Фабер, Велико Търново; ISBN 954-9541-53-3, 2000.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]