Селим III

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Селим III
Султан на Османската империя
Селим III 
Роден: 24 декември 1761 г.
Починал: 28 юли 1808 г. (46 г.)

Селим III е 28-ият султан на Османската империя от 7 април 1789 до 29 май 1807. Син на Мустафа III и Михришах валиде султан. Детрониран и удушен по заповед на братовчед си Мустафа IV. Погребан в джамията - Лялели, Истанбул.

Селим III предприема военни и административни реформи за възстановяване на боеспособността на спахийската войска и създаване на нов ред за спасяване на Османската империя от вътрешната и външнополитическата криза. Против реформите се обявяват едрите феодали и еничарите. В империята избухват бунтове. Българските земи са подложени на разорение от кърджалийски набези. Размириците подкопават още повече устоите на империята във военен и икономически план и Селим III е принуден да отмени реформите. Свален от престола в резултат на еничарски заговор през 1807.

Една година по-късно Селим III е убит по заповед на братовчед си Мустафа IV.

Интересно изграден литературен образ на султан Селим III (а и на Осман Пазвантоглу, Софроний Врачански и други известни по това време личности) е пресъздаден в романа на писателката Вера Мутафчиева "Летопис на смутното време"