Селскостопанска техника

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
прикачна пръскачка за овощни градини и лозя

Селскостопанската техника е средството за облекчаване труда на селскостопанските производители като заменя непроизводителния ръчен труд с механизирана обработка с високо качество и в най-оптималните агротехнически срокове. От стойността, производителността и надеждността на селскостопанската техника и механизираното производството на храни в значителна степен се определят както себестойността на произвежданите продукти, така и конкурентоспособността им на вътрешните и на международните пазари. Във времето когато се търси висока ефективност от всяка дейност, това отрежда особено високо място за машините и съоръженията, свързани със селскостопанското производство.

Основни състояния[редактиране | редактиране на кода]

По време на използването си селскостопанската техника (работни селскостопански машини) е в три основни състояния:

  • Да бъде средство на труда – т.е. когато селскостопанската техника се използа пряко по предназначението си. В това си основно състояние техниката може да изпълнява две дейности:
технологическа – тогава, когато машините се използват за конкретна агро-техническа операция по производство или почистване и съхранение на готов продукт;
транспортна – тогава, когато машините се използват за превоз на товари от едно място до друго;
  • Да бъде обект на труда – тогава, когато редовно по предписание от завода производител се извършва техническо обслужване, текущ или капитален ремонт. Тежкият режим на работа с високи натоварвания и в агресивна спрямо машините среда, води до аварии и необходимост от бърз авариен ремонт чрез извършването на различни дейности с цел възстановяването ѝ. С възстановяването ѝ, селскостопанската техника се връща към първото си основно състояние – става годно за експлоатация средство на труда.
  • Трето основно състояние – в очакване на следващия работен период т. нар. период на консервация – епизодично техническо обслужване (визуален контрол); разконсервиране и подготовка на техниката за последваща работа.