Селянин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за човека. За селото в България вижте Селянин (село).

Жътвари, худ. Питър Брьогел Стари, музей „Метрополитън“ MET DP119115

Селянин е или жител на село[1]:с. 877, или представител на социална класа, който се прехранва, като обработва земята и/или отглежда добитък на село. Такива са както дребните собственици на обработваема земя, така и наемните селскостопански работници. Първоначално терминът се е отнасял за дребните земеделци в Европа от различни исторически периоди, но представители на тази социална класа има в много други общества, исторически и съвременни[2].

Селската икономика използва сравнително прости технологии и разделение на труда по пол и възраст. Основните производствени единици са семейството или домакинството, а отличителна черта на селското стопанство е самозадоволяването. Селските семейства консумират съществена част от произведената от тях продукция и макар че известна част от нея може да е предназначена за пазара, общият обем на производството на домакинството не надвишава много онова, което му е необходимо за живот. Производителността на труда и продукцията от единица площ са ниски[2].

Селяните като социална класа съставляват болшинството от работещите в пред-индустриалното общество (преди индустриалната революция). По някои оценки през Средновековието 85% от населението са селяни[3]. Броят на селяните намалява с индустриализацията на обществото. Това се дължи на въвеждането на механизация в земеделието и животновъдството, което води до уедряване на обработваемата земя и промишлено отглеждане на животните. Като последица жителите на селата остават без работа и мигрират към градовете.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Андрейчин, Любомир. Български тълковен речник. Наука и изкуство, 2005. ISBN 954-02-0156-Х. с. 1093.
  2. а б Peasant // Encyclopedia Britannica. Посетен на 18 ноември 2021. (на английски)
  3. Peasants and their role in rural life // British Library, 30 Apr 2015. Архивиран от оригинала на 2022-03-23. Посетен на 2021-11-18.