Селяни, ядящи картофи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Селяни, ядящи картофи
Vincent Van Gogh - The Potato Eaters.png
Художник Винсент ван Гог
Година 1885
Техника маслени бои върху платно
Размери 81,5 cm × 114,5 cm
Изложена Музей Ван Гог, Амстердам
Селяни, ядящи картофи в Общомедия

Селяни, ядящи картофи“ (на нидерландски: De Aardappeleters) е картина на Винсент ван Гог, която той рисува през април 1885 г. в Нюнен.

История[редактиране | редактиране на кода]

Скици за картината „Селяни, ядящи картофи“

„Селяни, ядящи картофи“ е първата голяма картина на ван Гог, която той създава и главно произведение за двегодишния период на творчество и експерименти в Нюнен, през който период той рисува около 180 картини. На картината са представени селяни, които вечерят след трудовия си ден. Попадайки при тях след като е рисувал цял ден на открито, той е впечатлен и започва веднага да рисува. За това той пише на брат си Тео в началото на 1885 година в писмо 404, че в картината се старае да да предаде на наблюдаващия мисълта, че тези хора, които ядат картофи на светлината на своята лампа, със същите ръце изравят картофите от пръста. При подготовката за окончателния вариант рисува над 40 скици на глави, ръце и други елементи. Специално той иска да изрази ръцете им. Картината говори за това, че тези селяни честно са заслужили своята храна. Ван Гог рисува две картини. Първоначално рисува една маслена скица, която се намира в музей Крьолер-Мюлер в Отерло, както и литографии. [1] Втората окончателна картина, която той рисува почти непосредствено след смъртта на баща си, се намира в музея ван Гог в Амстердам.

При рисуването на картината, той се стреми да рисува като своя любим художник Жан-Франсоа Миле. За неговите картини ван Гог пише, че селяните му като че ли са нарисувани със земята, която сеят. После добавя, че за да се нарисуват селяните, трябва сам да се чувстваш един от тях и да мислиш като тях.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. van Tilborgh, Louis. The Potato Eaters by Vincent van Gogh. // The Vincent van Gogh Gallery. 2009. Посетен на 11 септември 2009.