Семейство Мейзга

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Семейство Мейзга
Mézga család
Жанранимация
комедия
научна фантастика
СценарийЙожеф Ромхани
Йожеф Неп
РежисураЙожеф Неп
АктьориЕндре Харкани
Илона Гьори
Страна Унгария
ЕзикУнгарски
Сезони3
Епизоди39
Продукция
Продуцент(и)„Панония филм“
Времетраене25 минути
Разпространение
ТВ каналM1
Излъчване9 ноември 1968 г. – 17 януари 1978 г.
Външни препратки
Страница в IMDb

„Семейство Мейзга“ (на унгарски: Mézga család) е унгарски анимационен сериал, създаден от студио „Панония филм“ в периода между 1968 и 1978 г. Състои се от три сезона с по 13 серии. През 2004 г. студиото „Екс-Ист“ подготвя нова серия, в която семейството се запознава с компютрите и Интернет.

Сценариите са писани от Йожеф Ромхани и Йожеф Неп, който е и режисьор на поредицата. Тя се оказва изключително популярна и се излъчва в много страни като България, Чехословакия, Италия, ФРГ, ГДР и други.

Епизоди[редактиране | редактиране на кода]

  • Първи сезон: „Невероятните приключения на семейство Мейзга“
  • Втори сезон: „Невероятните приключения на Аладар“
  • Трети сезон: „Семейство Мейзга във ваканция“

Герои[редактиране | редактиране на кода]

Главни герои[редактиране | редактиране на кода]

Гейза Мейзга[редактиране | редактиране на кода]

Баща на Аладар и Криста и съпруг на Паула. Добродушен и конформист, тип „дребният човечец“, кротичко работлив, той слуша жена си и трепери пред шефа си. Във втория сезон „Приключенията на Аладар“ се опитва да внуши на сина си да не прави опити в апартамента им, защото често стават грешки, нещо се разрушава или се вдига шум. Съответно, съседът им Мариш идва и вдига скандали.

Паула Мейзга[редактиране | редактиране на кода]

Съпруга на Гейза и майка на Аладар и Криста. Девизът ѝ е „Вкъщи се слуша моят глас!“. Не твърде интелигиентна и често капризна, тя очаква мъжът ѝ да решава всичките проблеми на семейството, и често го кори, ако не се справя добре. Често въздиша по Пища Хуфнагел – неин ухажор от моминските ѝ години.

Криста Мейзга[редактиране | редактиране на кода]

Дъщеря на Паула и Гейза Мейзга и по-голяма сестра на Аладар. Обожава котката си Мафия. Не се справя особено добре с ученето, и често моли изобретателното си братче за помощ (която по правило не получава).

Аладар Мейзга[редактиране | редактиране на кода]

Син на Паула и Гейза Мейзга и по-малък брат на Криста. Дете-гений, той в първия цикъл сглобява устройството за връзка с бъдещето (по погрешка – искал е да направи радиопредавател), във втория сезон научава кучето им Бльоки да говори и си прави надуваем космически кораб от гума, с който всяка нощ посещава различни планети. Справя се великолепно с всякаква техника (включително ако никога преди не е виждал нищо подобно). Девизът му е: „Дай левче, и ще ти кажа.“

Второстепенни герои[редактиране | редактиране на кода]

Съседът Мариш[редактиране | редактиране на кода]

Д-р Отокар Мариш („мариш“ – máris – на унгарски език значи „веднага“) живее на етажа под семейство Мейзга. Раздразнителен и саможив, състоятелен, знае английски език. Мейзга ходят да гледат при него телевизия (ако техният телевизор е повреден) и вземат назаем количката му за сервиране (за да я използват като импровизирано ремарке към колата). В третия цикъл го вземат със себе си на пътешествие до Австралия, като преводач.

Емзеперикс (MZ/X)[редактиране | редактиране на кода]

Пра-пра-пра-пра-правнук на семейство Мейзга. В първия цикъл те осъществяват през времето връзка с него чрез апарат, направен (по погрешка) от Аладар. За да им помогне, той им изпраща различни апарати и химикали от бъдещето, които обаче само объркват живота им още повече.

Бльоки[редактиране | редактиране на кода]

Кучето на семейство Мейзга. Аладар го използва за какво ли не (например за заземяване на апарата за връзка през времето). Във втория цикъл се научава да говори и става партньор на Аладар в космическите срещи и приключения. (В един епизод на първия също го прави, след като изпива еликсир за интелигентност.)

Мафия[редактиране | редактиране на кода]

Котката на семейство Мейзга. Любимец на Криста.

Пища Хуфнагел[редактиране | редактиране на кода]

Бил е влюбен в Паула като млад. В първия цикъл (в първоначалното озвучаване на български от 70-те години) всеки филм завършва с думите на Паула: „Ах, защо не се ожених за Пища Хуфнагел!?“ В третия цикъл той поканва семейството в Австралия. Когато те пристигат там, се оказва, че той е мошеник, и ги е зарязал измамени и без нито стотинка. Опитвайки се да се върнат у дома, те минават през къде ли не (например Южния полюс), а Пища непрекъснато ги следва и проваля надеждите им. Малко преди да се приберат, той обира апартамента им. Точно в края на трети сезон, когато цялата фамилия се завръща в опразнения апартамент Паула изрича молитва, в която тя се надява все пак, че нейният Пища ще се върне за тях.

„Семейство Мейзга“ в България[редактиране | редактиране на кода]

Сериалът се излъчва в България през първата половина на 70-те години на 20 век по Българската телевизия и е озвучен на български. Екипът се състои от:

Озвучаващи артисти з.а. Люба Алексиева[1]
з.а. Надя Топалова
Лилия Райнова
Хари Тороманов
Коста Карагеоргиев
Васил Бъчваров

По-късно озвучаващия състав бива сменен. Новият екип се състои от:

Превод Мария Герасимова
Редактор Лукреция Ганчовска
Тонрежисьор Жозефина Казанджиева
Режисьор на дублажа Невена Христова
Озвучаващи артисти з.а. Надя Топалова
Райна Петрова
Веска Фикова
Димитър Шарков
Георги Джубрилов

На 3 септември 2007 г. започна повторно излъчване като част от детската програма на Диема Фемили всеки делничен ден от 17:00 през първите две седмици, а после от 17:05, с ново озвучаване на български. Излъчени са и трите сезона. Дублажът е на студио Доли. Екипът се състои от:

Преводач Ержи Марковска
Тонрежисьори Илиян Апостолов
Андрей Великов
Евгений Манев
Озвучаващи артисти Ася Братанова
Вилма Карталска
Стефан Димитриев
Иван Танев

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. tretavazrast.com // Архивиран от оригинала на 2023-08-29. Посетен на 2023-08-29.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за