Семейство Мейзга

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Семейство Мейзга
Mézga család
Жанр Анимация
Създател(и) PannóniaFilm
Страна Флаг на Унгария Унгария
Език Унгарски
Сезони 3
Епизоди 39 (списък с епизоди)
Разпространение
Излъчване 9 ноември 1968 г. – 17 януари 1978 г.
Външни препратки
Страница в IMDb

„Семейство Мейзга“ (на унгарски: Mézga család) е унгарски анимационен сериал, създаден от студио PannóniaFilm в периода между 1968 и 1978 г.

Съдържа 3 части от по 13 серии. През 2004 г. студиото Ex-Ist подготвя нова серия, в която семейството се запознава с компютрите и Интернет.

Сценариите са писани от Йожеф Ромхани и Йожеф Неп, който е и режисьор на поредицата. Тя се оказва изключително популярна и се излъчва в много страни като България, Чехословакия, Италия, ФРГ, ГДР и други.

Епизоди[редактиране | редактиране на кода]

  • Първи сезон: „Невероятните приключения на семейство Мейзга“
  • Втори сезон: „Невероятните приключения на Аладар“
  • Трети сезон: „Семейство Мейзга във ваканция“

Герои[редактиране | редактиране на кода]

Главни герои[редактиране | редактиране на кода]

Гейза Мейзга[редактиране | редактиране на кода]

Баща на Аладар и Криста и съпруг на Паула. Добродушен и конформист, тип „дребният човечец“, кротичко работлив, той слуша жена си и трепери пред шефа си. Във втория сезон „Приключенията на Аладар“ се опитва да внуши на сина си да не прави опити в апартамента им, защото често стават грешки, нещо се разрушава или се вдига шум. Съответно, съседът им Мариш идва и вдига скандали.

Паула Мейзга[редактиране | редактиране на кода]

Съпруга на Гейза и майка на Аладар и Криста. Девизът ѝ е „Вкъщи се слуша моят глас!“. Не твърде интелигиентна и често капризна, тя очаква мъжът ѝ да решава всичките проблеми на семейството, и често го кори, ако не се справя добре. Често въздиша по Пища Хуфнагел – неин ухажор от моминските ѝ години.

Криста Мейзга[редактиране | редактиране на кода]

Дъщеря на Паула и Гейза Мейзга и по-голяма сестра на Аладар. Обожава котката си Мафия. Не се справя особено добре с ученето, и често моли изобретателното си братче за помощ (която по правило не получава).

Аладар Мейзга[редактиране | редактиране на кода]

Син на Паула и Гейза Мейзга и по-малък брат на Криста. Дете-гений, той в първия цикъл сглобява устройството за връзка с бъдещето (по погрешка – искал е да направи радиопредавател), във втория сезон научава кучето им Бльоки да говори и си прави надуваем космически кораб от гума, с който всяка нощ посещава различни планети. Справя се великолепно с всякаква техника (включително ако никога преди не е виждал нищо подобно). Девизът му е: „Дай левче, и ще ти кажа.“

Второстепенни герои[редактиране | редактиране на кода]

Съседът Мариш[редактиране | редактиране на кода]

Д-р Отокар Мариш („мариш“ – máris – на унгарски език значи „веднага“) живее на етажа под семейство Мейзга. Раздразнителен и саможив, състоятелен, знае английски език. Мейзга ходят да гледат при него телевизия (ако техният телевизор е повреден) и вземат назаем количката му за сервиране (за да я използват като импровизирано ремарке към колата). В третия цикъл го вземат със себе си на пътешествие до Австралия, като преводач.

Емзеперикс (MZ/X)[редактиране | редактиране на кода]

Пра-пра-пра-пра-правнук на семейство Мейзга. В първия цикъл те осъществяват през времето връзка с него чрез апарат, направен (по грешка) от Аладар. За да им помогне, той им изпраща различни апарати и химикали от бъдещето, които обаче само объркват живота им още повече.

Бльоки[редактиране | редактиране на кода]

Кучето на семейство Мейзга. Аладар го използва за какво ли не (например за заземяване на апарата за връзка през времето). Във втория цикъл се научава да говори и става партньор на Аладар в космическите срещи и приключения. (В един епизод на първия също го прави, след като изпива еликсир за интелигентност.)

Мафия[редактиране | редактиране на кода]

Котката на семейство Мейзга. Любимец на Криста.

Пища Хуфнагел[редактиране | редактиране на кода]

Бил е влюбен в Паула като млад. В първия цикъл (в първоначалното озвучаване на български от 70-те години) всеки филм завършва с думите на Паула: „Ах, защо не се ожених за Пища Хуфнагел!?“ В третия цикъл той поканва семейството в Австралия. Когато те пристигат там, се оказва, че той е мошеник, и ги е зарязал измамени и без нито стотинка. Опитвайки се да се върнат у дома, те минават през къде ли не (например Южния полюс), а Пища непрекъснато ги следва и проваля надеждите им. Малко преди да се приберат, той обира апартамента им. Точно в края на трети сезон, когато цялата фамилия се завръща в опразнения апартамент Паула изрича молитва, в която тя се надява все пак, че нейният Пища ще се върне за тях.

България[редактиране | редактиране на кода]

Сериалът се излъчва в България през 1970-те години и е озвучен на български.

На 3 септември 2007 г. започна повторно излъчване като част от детската програма на Диема Фемили всеки делничен ден от 17:00 през първите две седмици, а после от 17:05, с ново озвучаване на български. Излъчени са и трите сезона. Ролите се озвучават от Ася Братанова, Вилма Карталска, Стефан Димитриев и Иван Танев.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за