Семьон Фарада

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Семьон Фарада
руски и съветски актьор
Роден: 31 декември 1933 г.
Николское, СССР
Починал: 20 август 2009 г. (75 г.)

Семьон Лвович Фердман, повече известен с артистичното си фамилно име Фарада, е руски и съветски актьор, заслужил артист на РСФСР (1991) и народен артист на Русия (1999).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Семьон Фарада е роден в село Николское, Московска област (част от Москва от 1960 г., на чието място е днешната метростанция "Речной вокзал") в семейството на студенти-евреи от Новоград Волински, Житомирска област, Украйна.

След завършване на Московския държавен технически университет „Бауман“ (1962) работи като инженер.

Съпругата му е актрисата Мария Полицеймако (дъщеря на известния актьор Виталий Полицеймако от Болшой драматически театър „Г. А. Товстоногов“ в Санкт Петербург). Синът им е Михаил Полицеймако, актьор от театъра и киното.

Творческа кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1970 – 1971 г. е естраден артист, а 1972 г. е актьор в Театъра за драма и комедия на Таганка. Роли в спектаклите: "Добрият човек на Сечуан" (втори бог), "Хамлет" (втори гробар), "Майсторът и Маргарита" (3 роли), "Пет разказа на Бабел" (ученик на Загурски) и др.

В киното е от 1968 г., прави своя дебют във филма ""Почивка в каменната ера". Майстор на киноепизода, участва в повече от 100 филма.

От 1996 г. оглавява актьорския клуб "100 роли".