Сенадор Гиомард

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сенадор Гиомард
Senador Guiomard
Входът към града
Входът към града
Страна Флаг на Бразилия Бразилия
Щат Акри
Мезорегион Вали ду Акри
Микрорегион Риу Бранку
Площ 1837.294 km²
Надм. височина 201 m
Население () 20153 души
11 души/km²
Кмет Жамис Гомис (PSDB)
Основаване 14 май 1963
Сенадор Гиомард в Общомедия

Сенадор Гиомард е град — община в североизточната част на бразилския щат Акри. Общината е част от икономико-статистическия микрорегион Риу Бранку, мезорегион Вали ду Акри. Населението на общината към 2010 г. е 20 153 души, а територията ѝ е 1 837.294 km2. Наречена е в чест на политика Жозе Гиомард дус Сантус. Отстои на 24 km от щатската столица Риу Бранку.

История[редактиране | редактиране на кода]

Градът е познат също с името Кинари, понеже при пристигането на първите заселници в региона, виждат че мястото е богато на дървесина, известна като кина-кина (quina-quina).

Селището, намиращо се на брега на река Жудия, придобива статут на община на 14 май 1963, със сегашното си име, в чест на автора на проектозакона по който е създадена — сенатор Жозе Гиомард дус Сантус.

Градът е известен и като мястото на „фъстъците“. Всяка година тук се чества „Празник на фъстъците“, на който вземат участие местни жители и туристи.

География[редактиране | редактиране на кода]

Според преброяването от 2010 населението на общината възлиза на 20 153 души; от тях 59,8% градско население или 11.280 души; 40,2% селско, или 7.583 жители. Територията ѝ е 2 047 km², заемайки 18-то място по площ, с гъстота на населението от 10,9 д./km².

Граничи на север с щата Амазонас, на юг и запад с Риу Бранку, на изток с община Пласиду ди Кастру и на североизток с Акриландия.

Щатската магистрала AC-40, която свързва Риу Бранку със Сенадор Гиомард

Достъп[редактиране | редактиране на кода]

До града се достига по павирани пътища. Свързан е с Риу Бранку чрез щатската магистрала AC-40 и с община Бока ду Акри, в щата Амазонас с магистрала 317.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Икономиката на общината се основава на селското стопанство, с дял в икономиката от над една трета, с предприятия за преработка и някои селскостопански отрасли. Жители от японски произход, живеещи в града инвестират в засаждането и производството на фъстъци. Намира се в процес на изпълнение Зона за обработка на износа, която е в стратегическо местоположение за пристанищата на Тихия океан.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]