Сенец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за града в Словакия. За окръга вижте Сенец (окръг).

Сенец
Senec
— град —
Знаме
      
Герб
Градският център
Градският център
Страна Словакия
КрайБратиславски край
ОкръгСенец
Площ38,714 km²
Надм. височина137 m
Население19 410 души (2017)
501 души/km²
Основаване1252 г.
Първо споменаване1251 г.
МПС кодSC
Официален сайтsenec.eu
Сенец в Общомедия

Сенец (на словашки: Senec) е словашко градче, намиращо се в Братиславски край на Словакия. Населението му е около 15 000 жители и се простира на 35 кв. км, а средната надморска височина е 126 м. Градът е аткрактивен несамо с близостта си до столицата Братислава, а и с чистата околна среда и с Slnečné jazerá (Слънчево езеро), което е разоположено в Сенец. Населението му е 32 587 души (по приблизителна оценка от декември 2017 г.).[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Градът за първи път е споменат през 1252 г. От края на 15 век е със статута на град. Сегашното име Сенец се използва от средата на 20 век. Името прозихожда от историческото име Zemch (Земч). Немското име на Сенец е Вартберг. От 1996 г. е общински център.

География[редактиране | редактиране на кода]

Сенец е разположен в Подунайската Низина (Podunajská nížina). Отстоява на 27 км от границата на Словакия с Австрия и на 28 км от унгарската граница. След Братислава най-близките европейски столици са Виена (90 км), Будапеща (230 км) и Прага (350 км).

Градът е на 25 км от столицата Братислава. Разположен е на магистралата Братислава-Жилина, също и на голямата ЖП линия Прага-Братислава-Балкани/Ориента.

Градът се състои от четири квартала – Сенец, Свети Мартин, Червени Майер и Хорни двор.

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

През сезона 2006 – 2007 в мач от турнира за Купата на УЕФА българският отбор Локомотив София гостува символично на израелския Бней Йехуда на градския стадион в Сенец. Мачът се провежда там, заради обстановката в Израел.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) ((de)) Senec, www.citypopulation.de