Направо към съдържанието

Сенна хрема

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сенна хрема
Поленови зърна на различни видове растения:
Ricinus communis (бледозелено)
Helianthus annuus (розово)
Lilium auratum (зелено)
Sildalcea malviflora (охра)
Ipomoea purpurea (светлозелено)
Oenothera fruticosa (червено)
Синонимиалергичен ринит, полиноза
Специалносталергология, имунология
Класификация и външни ресурси
МКБ-10J30
МКБ-9477
OMIM607154
База данни
DiseasesDB
31140
База данни
MedlinePlus
000813
База данни
eMedicine
ent/194 med/104, ped/2560
Мед. рубрики MeSHD012221
Сенна хрема в Общомедия

Сенна хрема, алергичен ринит или полиноза (от „полен“ – тичинковия прашец на цветя и треви), е името на алергична реакция на организма и най-вече на горните дихателни пътища към полени. Името „сенна хрема“ е дадено от лекар през 19 век, защото всеки път, когато влизал в плевня със сено, започвал да киха.

Проявява се сезонно, според цъфтежа на различните растения в дадената климатична област: края на зимата – ранна пролет, пролет – лято, есен.

Симптоми[редактиране | редактиране на кода]

Сенната хрема е алергия, която се проявява в кихане, сърбеж в носа, очите, устата, силно повишена секреция и чувство за отпадналост. Симптомите на това неприятно състояние се засилват при слънчево, сухо и ветровито време и намаляват при дъждовно.

При някои хора симптоми на сенната хрема могат да се проявяват през цялата година, предизвикани и от животински косми, прах, пера, гъбични спори, пух и други дразнители от околната среда. Предразположението към сенна хрема най-често е наследствено. Често е съпровождана от астма и копривна треска.

Последици[редактиране | редактиране на кода]

Свойството да се отделя секрет се отличава от обикновената хрема с това, че течността минава освен през носа, и през гърлото. Това може да предизвика конюнктивити, възпаления, хроничен синузит, бронхити и астми, тъй като секретът се разпространява и в долните дихателни пътища.

Дихателните пътища се замърсяват от втечнения секрет и предизвикват многократни кихания, зачервяване на очите, сърбеж, раздразнения и възпаления, ако се занемари. Връзката уши-нос-гърло е свързана, както е ясно, и при липса на лечение на засилваща се сенна хрема може да се увреди дори слухът.

При по-млади хора и по-силни алергични реакции има опасност от отток на ларинкса и задушаване. В такива ситуации се търси възможно най-спешната помощ.