Сенникови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сенникови
Umbelliferae-apium-daucus-foeniculum-eryngium-petroselinum.jpg
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiosperms)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Астериди (asterids)
разред:Сенникоцветни (Apiales)
семейство:Сенникови (Apiaceae)
Научно наименование
Lindl., 1836
Сенникови в Общомедия
[ редактиране ]

Сенниковите (Apiaceae) са семейство от ароматични растения с кухи стъбла, между които магданоз, морков и други техни роднини от разред Сенникоцветни (Apiales). Това е голямо семейство с около 300 рода и повече от 3000 видa.[1] По-старото име, Umbeliferae съответства на българското название и идва от съцветията, имащи форма на сложни „сенници“.

Малките цветчета са радиално симетрични с 5 малки чашелистчета, 5 венчелистчета и 5 тичинки.

Семейството включва силно токсични растения като бучиниш, който е използван за убийството на Сократ, както и за намазване на върховете на стрели. В семейството са и някои много полезни растения като морковите, магданоза, кимиона и копъра. Много растения от семейството като див морков имат естрогенни качества и са използвани в народната медицина като противозачатъчни средства. Най-прочуто с тази си употреба е изчезналото гигантско резене или силфий.

Семейството е близко до сем. Бръшлянови (Araliaceae) и границата между двете семейства е неясна. Някои нови системи включват Бръшлянови в разширено Сенникови, но това не намира много последователи. Родовете Хидрокотиле (Hydrocotyle) и Трахимене (Trachymene), в миналото включвани в Сенникови, сега в повечето случаи се включват в Бръшлянови.

Известни представители:

Родове[редактиране | редактиране на кода]

Анасон (P. anisum)

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]