Сент Шапел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Сент Шапел (на френски: Sainte Chapelle, в превод: Свети параклис) е готически параклис, намиращ се на остров Ил дьо ла Сите в сърцето на Париж, Франция.

Построен е по заповед на Луи IX само за 2 години и е осветен през 1248 г. Църквата е замислена като хранилище на реликви - венеца на Исус и част на кръста, на който е разпнат. Тези реликви са били купени от Балдуин Втори за 135 хил. ливри, а за самото построяване на капелата са били изразходвани едва 40 хил. ливри. Пренесени са от Константинопол през 1239 г.

Капелата е прекрасна илюстрация на архитектура в готически стил – огромни 15-метрови витражи (повечето от които са запазени от 13 век), тънки камени стени, усилени с метални скоби и богато украсени скулптури, керамични и живописни декори. Въпреки разрушенията, нанесени от пожари и наводнения през 17 век и особено по време на Революцията в края на 18 и началото на 19 век, огромни реставрационни усилия са положени в средата на 19 век, благодарение на които и днес можем да се насладим на този шедьовър на неизвестни майстори.

Сент Шапел

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]