Сенусрет III

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Глава на Сенусрет III от червен гранит

Сенусрет III /Khakaure Senwosret/ или Сесострис е фараон от Дванадесета династия на Древен Египет. Управлява през 1878 - 1839 г. пр.н.е. Той е един от най-забележителните и могъщи владетели през периода на Средното царство на Египет.

Син на фараон Сенусрет II, за разлика от своите преки предшественици Сенусрет III ограничава привилегиите и независимостта на номарсите и води повече войни. Той провежда поне четири похода към Нубия (през 8-та, 10-та, или 12-та, 16-та и 19-та година от управлението си), с които обезопасява южните граници на Египет от кушитските племена и снабдява държавата с роби. Воюва също така и в Ханаан.

През неговото царуване продължава икономическия просперитет на Египет. Развива мащабна строителна дейност. В гръцките истории е познат под името Сесострис като събирателен образ на мъдър и силен фараон. Знае се че физически се е отличавал от останалите египтяни с високия си ръст. Неговите скулпторни портрети го представят със сериозно, съсредоточено и възвишено, донякъде мрачно и отегчено изражение.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Сенусрет II владетел на Египет (1878 г. пр.н.е. – 1839 г. пр.н.е.) Аменемхет III