Септември (поема)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Септември.

Септември
„Септемврий“
Парижко издание на поемата, 1927 година
Парижко издание на поемата, 1927 година
АвторГео Милев
Първо издание1924 г.
Flag of Bulgaria.svg България
Оригинален езикбългарски
Видпоема
Публикувано вПламък

„Септември“ е последната завършена творба, която Гео Милев публикува в списание „Пламък“. Творбата е написана и отпечатана през 1924 година.

Поводът за написването на творбата е конкретно историческо събитие – Септемврийското въстание от 1923 година. Поемата е разделена на 12 части, които проследяват избухването и потушаването на въстанието.

Поетика[редактиране | редактиране на кода]

В показването на стихията на бунта Гео Милев си служи със сложна система от художествени образи и метафори: слънчогледите; глас народен, глас божи; христовия кръст; отечеството; сатаната; пародираната система на боговете от древногръцката митология.

В поемата авторът утвърждава двата най-често срещани и популярни подхода за изобразяване на света.[1] Първият подход показва усещането за разпадане на стария свят, а вторият подход демонстрира хаотичното, неорганизирано и необуздано стремление към градежа на новия свят. На базата на тези подходи Гео Милев разработва мотивите за уродливостта и безперспективността на стария свят и стихийната неовладяност на бунта.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

За поемата

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ивелина Попова, Исторически, митологични и общочовешки послания в поемата „Септември" на Гео Милев Архив на оригинала от 2018-03-24 в Wayback Machine., Svitaci.com (Всичко за кандидат-гимназиалните и кандидат-студентските изпити)