Септември (поема)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Септември.

Поемата „Септември“ е последната завършена творба, която Гео Милев публикува в сп. „Пламък“. Творбата е написана и отпечатана през 1924 г.

Поводът за написването на творбата е конкретно историческо събитие – Септемврийското въстание от 1923 г. Поемата е разделена на 12 части, които проследяват избухването и потушаването на въстанието.

Поетика[редактиране | редактиране на кода]

Първо издание на поемата „Септември“ от Гео Милев, НИМ

В показването на стихията на бунта Гео Милев си служи със сложна система от художествени образи и метафори: слънчогледите; глас народен, глас божи; христовия кръст; отечеството; сатаната; пародираната система на боговете от древногръцката митология.

В поемата авторът утвърждава двата най-често срещани и популярни подхода за изобразяване на света.[1] Първият подход показва усещането за разпадане на стария свят, а вторият подход демонстрира хаотичното, неорганизирано и необуздано стремление към градежа на новия свят. На базата на тези подходи Гео Милев разработва мотивите за уродливостта и безперспективността на стария свят и стихийната неовладяност на бунта.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

За поемата

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ивелина Попова, Исторически, митологични и общочовешки послания в поемата „Септември" на Гео Милев Архив на оригинала от 2018-03-24 в Wayback Machine., Svitaci.com (Всичко за кандидат-гимназиалните и кандидат-студентските изпити)