Септември (поема)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Септември.

Септември
Първо издание на поемата „Септември“ от Гео Милев, НИМ
Първо издание на поемата „Септември“ от Гео Милев, НИМ
Автор Гео Милев
Първо издание 1924 г.
Flag of Bulgaria.svg България
Оригинален език български
Вид поема
Публикувано в сп. „Пламък

Поемата „Септември“ е последната завършена творба, която Гео Милев публикува в сп. „Пламък“. Творбата е написана и отпечатана през 1924 г.

Поводът за написването на творбата е конкретно историческо събитие – Септемврийското въстание от 1923 г. Поемата е разделена на 12 части, които проследяват избухването и потушаването на въстанието.

Поетика[редактиране | редактиране на кода]

В показването на стихията на бунта Гео Милев си служи със сложна система от художествени образи и метафори: слънчогледите; глас народен, глас божи; христовия кръст; отечеството; сатаната; пародираната система на боговете от древногръцката митология.

В поемата авторът утвърждава двата най-често срещани и популярни подхода за изобразяване на света.[1] Първият подход показва усещането за разпадане на стария свят, а вторият подход демонстрира хаотичното, неорганизирано и необуздано стремление към градежа на новия свят. На базата на тези подходи Гео Милев разработва мотивите за уродливостта и безперспективността на стария свят и стихийната неовладяност на бунта.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

За поемата

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ивелина Попова, Исторически, митологични и общочовешки послания в поемата „Септември" на Гео Милев Архив на оригинала от 2018-03-24 в Wayback Machine., Svitaci.com (Всичко за кандидат-гимназиалните и кандидат-студентските изпити)