Сергей Лебедев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сергей Лебедев
Сергей Алексеевич Лебедев
съветски инженер
Лебедев Сергей Алексеевич.jpg
Роден
Починал
Погребан Новодевическо гробище, Москва, Русия

Националност  СССР
Образование Московски държавен технически университет „Бауман“
Московски физико-технически институт
Техника
Област електроинженерство
изчислителна техника
Образование Московско висше техническо училище „Бауман“
Известен с БЕСМ
Награди Орден „Ленин“ 1954 Орден „Ленин“ 1956 Орден „Ленин“ 1962 Орден „Ленин“ 1972 Орден Червено знаме на труда 1947 Орден Червено знаме на труда 1957 Медал „За доблестен труд по време на Великата отечествена война 1941-1945 г.“
Подпис LebedevSA.png

Сергей Алексеевич Лебедев (на руски: Серге́й Алексе́евич Ле́бедев, роден на 2 ноември 1902 нов стил, починал на 3 юли 1974) е съветски учен в областта на електроинженерството и компютърните науки. Проектант е на някои от първите модели съветски компютри.

Лебедев е роден в Нижни Новгород, Русия[1]. Завършва Московското висше техническо училище през 1928 г. Оттогава до 1946 г. работи в Всесъюзния електротехнически институт в Москва и Киев. През 1939 г. получава степента на доктор на науките за разработката на теорията за „изкуствената стабилност“ на електрическите системи.

По време на Втората световна война Лебедев работи в областта на автоматизацията на управлението на сложни системи. Групата му разработи система за стабилизиране на оръжията за танкове и автоматична система за насочване на въздушните ракети. За да изпълни тези задачи, Лебедев разработва аналогова компютърна система за решаване на обикновени диференциални уравнения.

От 1946 до 1951 г. ръководи Електротехническия институт в Киев на Украинската академия на науките, работещ по подобряване на стабилността на електрическите системи. За тази дейност през 1950 г. той получава държавната Сталинова премия.

През 1948 г. Лебедев научава от чуждестранни списания, че учените в западните страни работят върху дизайна на електронни компютри, въпреки че подробностите са били в тайна. През есента на същата година той решава да съсредоточи работата на своята лаборатория върху проектирането на компютри. Първият компютър на Лебедев е сметачната машина МЭСМ (на руски: Малая электронная счётная машина) е първият компютър в СССР и континентална Европа[2]. Подобреният му наследник БЕСМ-1 (на руски: Большая электронная счётная машина) е завършен до края на 1951 г. и приет от държавна комисия през април 1953 г. Компютърът обаче не е пуснат в серийно производство поради противопоставянето на Министерството на машиностроенето, което е разработило своя собствена по-слаба и по-малко надеждна машина.

След това Лебедев започва разработването на нов, по-мощен компютър, M-20, с очаквана скорост на обработка от двадесет хиляди операции в секунда. През 1958 г. машината е приета за годна за работа и е пусната в серийно производство. Едновременно с това е пуснат в серийно производство БЭСМ-2, надстройка на БЭСМ-1. Въпреки че БЭСМ-2 е по-бавен от M-20, той е по-надежден. Използва се за изчисляване на сателитните орбити и траекторията на първата ракета, която да достигне повърхността на Луната. Лебедев и неговият екип разработват още няколко компютъра, особено БЭСМ-6, който е в производство 17 години. Тя дълго време играе основна роля в отбраната, космическата програма и научно-техническите изследвания в СССР[3].

През 1952 г. Лебедев става професор в Московския институт по физика и технологии. От 1953 г. до смъртта си той е директор на това, което сега се нарича Институт по прецизна механика и компютърна техника.

Лебедев умира през 1974 в Москва и е погребан в Новодевическото гробище.

През 1996 г. Лебедев получава признание като компютърен пионер от IEEE Computer Society[4].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Малиновский, Борис. Сергей Алексеевич Лебедев. Жизнь и творчество. // Посетен на 28 февруари 2019. (на руски)
  2. Graham, Loren R.. Science in Russia and the Soviet Union: A Short History. Cambridge University Press, 1993. p. 256. (на английски)
  3. Электронная вычислительная техника. // Посетен на 28 февруари 2019. (на руски)
  4. Sergey A. Lebedev - 1996 Computer Pioneer Award. // Посетен на 28 февруари 2019. "Designed and constructed the first computer in the Soviet Union and founded the Soviet computer industry." (на английски)
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Sergey Lebedev (scientist)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.