Сергей Прокудин-Горски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сергей Прокудин-Горски
руски фотограф

Роден
Починал
Техника
Област Фотография
Сергей Прокудин-Горски в Общомедия

Сергей Михайлович Прокудин-Горски (на руски език Сергей Михайлович Прокудин-Горский, чуйте на руски чуйте на руски) е един от първите фотографи, експериментирал с цветна фотография.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е роден в Русия, град Муром, Владимирска губерния и получава химическо образование. Учи с известни за времето си химици в Санкт Петербург, Берлин и Париж. Счита се за един от пионерите на цветната фотография. През 1909 година е забелязан от цар Николай II, който кани Прокудин-Горский в двора си. Царят осигурява на фотографа средства и разрешение да осъществи делото на живота си. През следващото десетилетие Прокудин-Горский обикаля империята със специална стая за проявяване на снимки, движеща се върху релси. За този период той прави над 10 000 цветни снимки.

Напуска Русия през 1918 година след Октомврийската революция и се установява със семейството си в Париж. Приблизително половината от негативите са му конфискувани от съветските власти при напускането му.

През 1948 година Библиотеката на Конгреса на Съединените щати купува останалите снимкови материали от наследниците на Прокудин-Горский.


Галерея[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]