Сергей Прокудин-Горски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сергей Прокудин-Горски
руски фотограф и химик
Сергей Прокудин-Горски през 1912 г.
Сергей Прокудин-Горски през 1912 г.

Роден
Починал
ПогребанРуско гробище в Сент Жьоневиев де Боа, Франция
Техника
ОбластФотография

Уебсайтwww.prokudin-gorsky.org
Сергей Прокудин-Горски в Общомедия

Сергей Михайлович Прокудин-Горски (на руски: Сергей Михайлович Прокудин-Горский, чуйте на руски) е един от първите фотографи, експериментирал с цветна фотография.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е роден в Русия, град Муром, Владимирска губерния и получава химическо образование[1]. Учи с известни за времето си химици в Санкт Петербург, Берлин и Париж. Счита се за един от пионерите на цветната фотография. През 1909 г. е забелязан от цар Николай II, който кани Прокудин-Горский в двора си. Царят осигурява на фотографа средства и разрешение да осъществи делото на живота си. През следващото десетилетие Прокудин-Горский обикаля империята със специална стая за проявяване на снимки, разположена в железопътен вагон, предоставен от царя. За този период той прави над 10 хиляди цветни снимки.

Напуска Русия през 1918 г. след Октомврийската революция и се установява със семейството си в Париж. Приблизително половината от негативите му са конфискувани от съветските власти при напускането му. Почива на 27 септември 1944 г. в Париж, месец след освобождаването на града.

През 1948 г. Библиотеката на Конгреса на Съединените щати купува останалите снимкови материали от наследниците на Прокудин-Горский.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Хронология жизни и творчества С. М. Прокудина-Горского // prokudin-gorsky.org. Посетен на 17 март 2023. (на руски)

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]