Сергей Прокудин-Горски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сергей Прокудин-Горски
руски фотограф и химик
Сергей Прокудин-Горски през 1912 г.
Сергей Прокудин-Горски през 1912 г.

Роден
Починал
ПогребанРуско гробище в Сент Жьоневиев де Боа, Франция

Учил вТехнически университет - Берлин
Техника
ОбластФотография

Уебсайтwww.prokudin-gorsky.org
Сергей Прокудин-Горски в Общомедия

Сергей Михайлович Прокудин-Горски (на руски: Сергей Михайлович Прокудин-Горский, Loudspeaker.svgчуйте на руски) е един от първите фотографи, експериментирал с цветна фотография.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е роден в Русия, град Муром, Владимирска губерния и получава химическо образование. Учи с известни за времето си химици в Санкт Петербург, Берлин и Париж. Счита се за един от пионерите на цветната фотография. През 1909 г. е забелязан от цар Николай II, който кани Прокудин-Горский в двора си. Царят осигурява на фотографа средства и разрешение да осъществи делото на живота си. През следващото десетилетие Прокудин-Горский обикаля империята със специална стая за проявяване на снимки, движеща се върху релси. За този период той прави над 10 хиляди цветни снимки.

Напуска Русия през 1918 г. след Октомврийската революция и се установява със семейството си в Париж. Приблизително половината от негативите му са конфискувани от съветските власти при напускането му. Почива на 27 септември 1944 г. в Париж, месец след освобождаването на града.

През 1948 г. Библиотеката на Конгреса на Съединените щати купува останалите снимкови материали от наследниците на Прокудин-Горский.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]