Серхан Серхан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Серхан Серхан
палестински терорист, убиец на Робърт Кенеди
Серхан Серхан при арестуването
Роден
19 март 1944 г. (80 г.)

Националност Йордания
Престъпна дейност
ЖертвиРобърт Кенеди
Период5 юни 1968 г.
Мястохотел „Абасадор“,
Лос Анджелис
Мотивиполитически
Присъдасмърт, заменен с доживотен затвор
Затвор„Плезант Вали“
Семейство

Уебсайт
Серхан Серхан в Общомедия

Серхан Серхан (на английски: Sirhan Bishara Sirhan, на арабски: سرحان بشارة سرحان) е палестинец, антиционист, известен с убийството на 5 юни 1968 г. на Робърт Кенеди, кандидат за президент на САЩ. През 1969 г. е осъден на смърт, впоследствие присъдата е заменена с доживотен затвор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Серхан Бишара Серхан е роден на 19 март 1944 г. в Йерусалим, в богато палестинско християнско семейство. Баща му Бишара Серхан е бил високоплатен служител на градската водоснабдителна служба. След 1948 г. в резултат на арабско-израелската война финансовото положение на Серханов рязко се влошава. През 1956 г., когато момчето е на 12 години, семейството емигрира в САЩ.

След като завършва гимназия, Серхан работи като продавач в магазин, увлича се по окултизма и стрелбата с пистолет. Той се придържа към пан-арабските и антиционистките възгледи. Води си дневник, в който вписването от 18 май 1968 г. гласи: „Моето желание да премахна RFK се превръща във все по-непоклатима мания – Робърт Ф. Кенеди трябва да бъде убит до 5 юни 68 г.“ Смята се, че сенаторът Робърт Кенеди може да е спечелил омразата на Серхан от своите про-израелски политики, а 5 юни е годишнината от началото на шестдневната война.

Убийство на Робърт Кенеди[редактиране | редактиране на кода]

Почти веднага след полунощ в нощта на 4 – 5 юни 1968 г. Робърт Кенеди и неговите бодигардове тръгват от балната зала на хотел „Амбасадор“ в Лос Анджелис, където той произнася реч, към друга стая, където той ще да даде пресконференция. Въпреки че кандидатът за президент минава през кухните, трябва да мине и през тълпа от хора чакаща го да се ръкува с него. В този момент Серхан открива огън с револвер с калибър 22. Робърт Кенеди получава три рани от куршуми, една в главата, и умира в болница 26 часа по-късно. Други 5 души са получили наранявания.

Серхан беше арестуван на мястото на престъплението. По време на процеса той направи изявление, че стреля със злонамерено намерение, обмислено предварително на 20-годишна възраст (през 1968 г. Серхан е на 24 години), но по-късно оттегля тези думи и заяви, че не помни нищо за момента на стрелбата. Защитата на Серхан се опита безуспешно да докаже, че по време на стрелбата Серхан е бил ограничено вменяем. Серхан беше признат за виновен и осъден на смърт. Но през 1972 г. Върховният съд в Калифорния постановява смъртното наказание за противоконституционно и присъдата на Серхан е заменена с доживотен затвор. От 29 октомври 2009 г. Серхан е в затвора „Плезант Вали“, окръг Сан Хоакин, Калифорния.

Алтернативни теории[редактиране | редактиране на кода]

Има теории, че макар Серхан да стреля в посока на Кенеди, той не е загинал от куршумите на Серхан или не само от тях. Според показанията на редица свидетели Кенеди тръгнал към стрелящия Серхан, докато фаталната рана на главата дошла от изстрел отзад. В резултат на това възниква версията за „втори стрелец“; възможността за тази версия е докладвана и от съдебномедицинския експерт. Според други свидетели обаче преди изстрелите Кенеди се обърнал встрани, за да стисне нечия ръка. Според официален доклад на ФБР от 1975 г. няма категорични доказателства в подкрепа на теорията на втори стрелец.

През 2007 г. във Великобритания е излиза документалния филм „RFK Must Die“, който описва недостатъците на официалната версия на събитията.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Серхан, Серхан“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​