Сесар Милстейн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сесар Милстейн
César Milstein
аржентински биохимик

Роден
Починал

Образование Университет в Буенос Айрес
Награди Нобелова награда за физиология или медицина (1984)[3][4]
Научна дейност
Област Биохимия
Работил в Университет в Буенос Айрес[1][2]
Награди Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физиология или медицина (1984)
Сесар Милстейн в Общомедия

Сесар Милстейн (на испански: César Milstein) е аржентински биохимик известен с приносите си към изследването и производството на антитела. Заедно с Георг Кьолер и Нилс Йерне е удостоен с Нобелова награда за физиология или медицина през 1984 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Сесар Милстейн е роден в Баия Бланка, Аржентина в еврейско семейство. Дипломира се в Университета в Буенос Айрес и започва докторантура при професор Стопани специализирайки върху ензимната кинетика на алкохолдехидрогеназата. През 1958 г., финансиран от британския консул, Милстейн се премества в департамента по биохимия в Кеймбриджкия университет, където като част от докторантурата си работи върху механизма на метал-активирането на ензима фосфоглюкомутаза. Работата на Милстейн е под ръководството на Малкъм Диксон, а за кратко време сътрудничи с Фредерик Сангер.

Научна кариера[редактиране | редактиране на кода]

По-голямата част от научната кариера на Милстейн е посветена на изучаването на антителата и на механизма, по който се създава разнообразието на антитела в организмите. Във връзка с това, през 1975 г. съвместно с Георг Кьолер, Милстейн разработва хибридомна техника, с помощта на която създава моноклонални антитела. За откритието на начин за получаването на моноклонални антитела, през 1984 г. Сесар Милстейн и Георг Кьолер са удостоени с Нобелова награда за физиология или медицина заедно с Нилс Йерне. Това откритие води до мащабно развитие на имунологията и други части на науката и медицината.

Сесар Милстейн става сътрудник на Британското кралско научно дружество през 1975 г. и сътрудник на Дарвиновия колеж в Кеймбридж от 1980 до 2002 г. Награден е с наградата „Луиза Грос Хорвитс“ на Колумбийския университет през 1980 г., получава Коплиев медал през 1989 г. и Орден на почетния легион през 1995 г.

Сесар Милстейн умира на 24 май 2002 г. в Кеймбридж на 74-годишна възраст в резултат на сърдечно заболяване, от което е страдал с години.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  1. Aniversario del nacimiento de César Milstein. // Университет в Буенос Айрес, 8 октомври 2019 г.. Посетен на 6 януари 2021 г.. (на испански)
  2. Anticuerpos monoclonales: el revolucionario descubrimiento de César Milstein. // 9 септември 2019 г.. (на испански)
  3. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1984. // Посетен на 6 януари 2021 г.. (на английски)
  4. Table showing prize amounts. // април 2019 г.. Посетен на 6 януари 2021 г.. (на английски)