Сесар Милстейн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сесар Милстейн
аржентински биохимик

Роден
Починал
24 март 2002 г. (74 г.)
Научна дейност
Област Биохимия
Награди
Nobel prize medal.svg
Нобелова награда за физиология или медицина (1984)
Сесар Милстейн в Общомедия

Сесар Милстейн (на испански: César Milstein) е аржентински биохимик известен с приносите си към изследването и производството на антитела. Заедно с Георг Кьолер и Нилс Йерне е удостоен с нобелова награда за физиология или медицина през 1984.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Сесар Милстейн е роден в Баия Бланка, Аржентина в еврейско семейство. Дипломира се в Университета в Буенос Айрес и започва доктурантура при професор Стопани специализирайки върху ензимната кинетика на алкохолдехидрогеназата. През 1958 година, финансиран от Британския консул, Милстейн се премества в департамента по биохимия в Кеймбриджкия университет, където като част от доктурантирата си работи върху механизма на метал-активирането на ензима фосфоглюкомутаза. Работата на Милстейн е под ръководството на Малкъм Диксон, а за кратко време сътрудничи с Фредерик Сангер.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

По-голямата част от научната кариера на Милстейн е посветена на изучаването на антителата и на механизма по който се създава разнообразието на антитела в организмите. Във връзка с това, през 1975 година съвместно с Георг Кьолер, Милстейн разработва хибридомна техника с помощта на която създава моноклонални антитела. За откритието на начин за получаването на моноклонални антитела през 1984 година Сесар Милстейн и Георг Кьолер са удостоени с нобелова награда за физиология или медицина, заедно с Нилс Йерне. Това откритие води до мащабно развитие на имунологията и други части на науката и медицината.

Сесар Милстейн става сътрудник на Британското кралско научно дружество през 1975 година, сътрудник на Дарвиновия колеж в Кеймбридж от 1980 до 2002, награден е с наградата Луиза Грос Хорвитс на Колумбийския университет през 1980 година, получава Коплиев медал през 1989 година и Орден на почетния легион през 1995 година.

Сесар Милстейн умира на 24 май 2002 година в Кеймбридж, Англия на 74 годишна възраст в резултат на сърдечно заболяване от което е страдал с години.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]