Сестримо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сестримо
Общи данни
Население 1030 души[1] (15 юни 2020 г.)
9,47 души/km²
Землище 110,767 km²
Надм. височина 576 m
Пощ. код 4469
Тел. код 03587
МПС код РА
ЕКАТТЕ 66319
Администрация
Държава България
Област Пазарджик
Община
   кмет
Белово
Костадин Варев
(Гергьовден (СДС))
Кметство
   кмет
Сестримо
Стефан Джамов
(ГЕРБ)
Сестримо в Общомедия

Сестримо е село в Южна България. То се намира в община Белово, област Пазарджик.

География[редактиране | редактиране на кода]

Сестримо се намира в Южна България, област Пазарджик. Селото е разположено на 4 км южно от старото Цариградско шосе или днес шосето София - Пловдив в подножието на Рила (Белмекенски дял) по долината на река Крива река. Селото е най-голямото в Община Белово с население над 1200 жители, и има жп спирка по линията от София за Пловдив.

История[редактиране | редактиране на кода]

Предполага се, че селото, както и село Голямо Белово, е заселено вторично след падането на средновековната българска крепост „Раковица“, чиито останки се намират близо до стария път Сестримо – Голямо Белово. Край селото има около 10 древнотракийски могили. В околностите на селото има множество останки на параклиси, църкви и манастир. Предполага се, че те са били разрушени след 1666 година от помохамеданчените българи от Чепинската яка. Интересен исторически паметник е „Прокопът“, намиращ се западно от селото между Крива река и нейния приток Ошляк. Това са останки от стар граничен окоп, чиято дължина е около 2.5 км и ширина около 3 м. Запазени са останки от старите средновековни друмища (на някои места изграждани върху стари римски пътища), свързващи селото с Голямо Белово, Костенец и Разлог. През Средновековието тук е било развито рударството и стоманодобива.

Историята на Сестримо има дълбоки корени и е свързана от векове с историята на Европа.

Тук е пребивавал унгарският крал Уласло(Владислав ІІІ Варненчик 1434 – 1444) още в 15 век. Има и паметна плоча изградена с помощта на Унгарското посолство в София. Има данни че оттук е минал и Лайош Кошут. Селото е старо, като е съществувало през Средновековието.

Под имената „Сестине-и Геберан, спадащо към Кьостендже“ (гр. Костенец, Софийска област) и „Сестрине“, селото е описано и в регистъра на акънджиите от 1472 г., като в документа е описано на цели 2 места от него – НБКМ-Сф, ОО – ОАК 94/73, л.62б и 66а, където то е описано като чисто българско и християнско селище.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Интерес за жителите на селото и гостите им представлява параклисът Света Петка, който се намира в скалиста местност над селото. Първият петък след Великден на този параклис се прави курбан за здраве и се раздава на хората, които са там. Съществува народно поверие, че първоначално на тези скали е имало само икона на Света Петка, поставена там за да закриля селото и жителите му. По-късно един мъж(строител) сънува, че Света Петка идва при него и го моли да ѝ направят дом и тогава се изгражда параклисът. Този ден е един от многото дни, в които жителите на селото показват, че могат и искат да запазят традициите на селото. Самият параклис сам по себе си е много интересен като природна и културна забележителност. Архитектурата му се вписва в тази на скалите. Построен е на високо място, което на моменти е доста опасно, но нищо не може да откаже жителите и гостите да го посетят.

Събори и много веселби. Празникът на селото е на 15 август. Има и друг празник на 6 май – Гергьовден. Църквата в центъра на селото носи това име. Има и параклис, който се намира над селото, който също носи името на Св. Георги Победоносец.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Празник на селото /сбор/ 15 август – Голяма Богородица

Първият петък след Великден при параклис Света Петка се прави курбан за здраве

Личности[редактиране | редактиране на кода]

  • Иван Попов (1896-1982), български офицер, генерал-лейтенант


Други[редактиране | редактиране на кода]

Водоизходен канал от каскадата „Белмекен-Чаира-Сестримо“ при с. Сестримо
  • Ледник Сестримо на Земя Греъм в Антарктида е наименуван в чест на село Сестримо.[2]

Кухня[редактиране | редактиране на кода]

Опитайте сестримската Парена баница или пъстърва от Крива река.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]