Сива чапла

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
сива чапла
Baden-Baden 10-2015 img14 Hector Berlioz Park Grey heron.jpg
Природозащитен статут
Status iucn3.1 LC bg.svg
Незастрашен[1]
Червена книга на България
Status iucn3.1 VU bg.svg
Уязвим[2]
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Pelecaniformes Пеликаноподобни
семейство: Ardeidae Чаплови
род: Ardea Чапли
вид: A. cinerea Сива чапла
Научно наименование
Уикивидове Ardea cinerea
Linnaeus, 1758
Разпространение
Ardea cinerea map.png
  Лято  целогодишно  Зима
сива чапла в Общомедия
Череп

Сивата чапла (Ardea cinerea) е птица от семейство Чаплови. Среща се и в България.

Физическа характеристика[редактиране | редактиране на кода]

 • Дължината на тялото - 90-100 cm
 • Размаха на крилете — около 165-170 cm
 • Тегло - 1,0-2,1 кг.
 • Полов диморфизъм - слабо изразен.
 • Оперение — преобладаващо в сиви тонове.
 • Полет — с тежки махове и сгъната шия.

Разпространение и биотоп[редактиране | редактиране на кода]

В Европа (включително България), Африка и Азия.

Сивата чапла е птица с голяма адаптивна способност, единственото от което се нуждае е богата на риба вода и минимално спокойствие от страна на хората. Липсва единствено в големи гори. В определени случаи при изобилие на дребни гризачи в северните райони или едри скакалци в южните можем да срещнем сивата чапла и без да има вода наблизо. В случай, че не е преследвана, свиква с човешкото присъствие и включително се размножава в големи населени центрове, като например Стокхолм, Амстердам, Найроби и Момбаса.

Сивата чапла е частично прелетна птица. В северните области се появява още преди да изчезнат снеговете и щом малките станат самостоятелни веднага предприема миграции. Младите птици веднага щом станат способни да летят предприемат големи миграции и често достигат северните брегове на Африка или Южна Азия. Те често се установяват в колонии на разстояния от порядъка на 1000 km от мястото където са се излюпили. Общо взето северните европейски популации зимуват в Южна Европа и Северна Африка. Голяма част от популациите размножаващи се в централна и южна Европа водят уседнал начин на живот. На апенинския и Пиренейския полуостров могат да бъдат срещнат предимно като зимуващи птици, въпреки, че и там се срещат отделни ядра на постоянно живеещи птици.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Активни са денем и нощем, често могат да се видят на зазоряване. Дневно изяжда около 500 гр храна. Храни се предмно с риба и по-малко с насекоми, мишки, змии, малките на други птици и включително възрастни гмурци. Когато ловува крачи много бавно и когато види плячката си изстрелва глава със светкавично движение и я улавя със сигурност. Сред природата рибите могат да си намерят скривалище, но в изкуствените водоеми, нямат никакъв шанс. Сивата чапла търси храната си в заливи с малка дълбочина и в открити води, където може да ходи свободно.

Сивата чапла се проявява в някои отношения като социална птица, а в други като самотник.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

 • Моногамни птици.
 • Гнездо — по дървета в близост до вода.
 • Яйца - 1-10 (най-често 4-5) броя. Снасянето започва през март.
 • Мътене — трае 25-26 дни и се извършва и от двамата родители.
 • Отглеждане на малките — малките напускат гнездото на около 30-48 дневна възраст. Биват хранени приблисително на два часа с храна която родителите донасят в гушите си. Паднало от гнездото малко е хранено еднакво с другите пилета. Когато събират храна родителите могат да се отдалечават до 30 km от гнездото.
 • Отглежда едно люпило годишно.

Рядко гнезди самостоятелно, най-често образува колонии, които могат да се задържат значително време, някои от колониите в Европа са на възраст над 100 години. Както повечето колониално живеещи птици и сивата чапла е развила сложен комплекс от ритуали за комуникация между брачната двойка и принадлежащите ѝ гнездото и територия и нейните съседи. Също така съществуват ритуали и между двете птици в брачната двойки, като символично подаване на клонка за строеж на гнездото и др.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

На територията на България е защитен от закона вид. В някои страни е разрешена за лов, а в други е включително преследвана заради предполагаеми вреди, които нанася на рибовъдството.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. ((en)) BirdLife International. Ardea cinerea. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 9 February 2009. Database entry includes justification for why this species is of least concern.
 2. Червена книга на Република България. Сива чапла. Посетен на 21 март 2012

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]