Силем

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Остров Силем (на английски: Sillem Island) е 54-тият по големина остров в Канадския арктичен архипелаг. Площта му е 482 км2, която му отрежда 67-о място сред островите на Канада. Административно принадлежи към канадската територия Нунавут. Необитаем.

Островът се намира край източното крайбрежие на Бафинова земя, във вътрешността на дълбоко врязания в сушата залив Скот. Във входа на залива се намира малкия остров Скот, а на 6,5 км на югозапад от него е остров Силем. Широкият 4 км фиорд Гибс на юг и югозапад и 2,6-километровия фиорд Кларк на север и запад (двата са разклонения на залива Скот) го отделет от бреговете на Бафинова земя.

Бреговата линия с дължина 93 км е слабо разчленена, като само на северното крайбрежие има малък затворен залив. Островът има продълговата форма от югозапад на североизток с дължина 34,5 км и максимална ширина от северозапад на югоизток – 20,5 км.

Западните и източните брегове са стръмни, на места отвесни с относителна височина 600-700 м на 500 м от брега. Вътрешността е планинска с максимална височина до 1590 м, покрита с леден купол, от който към съседните брегове се спускат до морето лезени езици. В югозападната част на острова има езеро с дължина от север на юг 2,5 км.

Островът е открит вероятно от английския морски офицер Едуард Огъстъс Инглфилд през есента на 1852 г., когато същия картира голяма част от източните брегове на Бафинова земя.

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Канада“         Портал „Канада    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Силлем (остров)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.