Сил (река)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Сил.

Сил
Общи сведения
Местоположение Канада (провинция Манитоба)
Дължина 260 km
Водосборен басейн 46 485 km²
Начало
Място езерото Шетаней
Координати 58°49′44.04″ с. ш. 97°35′39.84″ и. д. / 58.8289° с. ш. 97.5944° и. д.
Надм. височина 232 m
Устие
Място в залива Батън, западната част на Хъдсъновия залив
Координати 59°04′18.84″ с. ш. 94°47′56.04″ и. д. / 59.0719° с. ш. 94.7989° и. д.
Надм. височина 0 m
Ширина делта m

Сил (Тюленова река) (на английски: Seal River) е река в централната част на Канада, северната част на провинция Манитоба, вливаща се в залива Батън, западната част Хъдсъновия залив. Дължината ѝ от около 500 км[1], заедно с река Саут Сил ѝ отрежда 67-о място сред реките на Канада. Дължината само на река Сил е 260 км.

Река Сил изтича от североизточния ъгъл на езерото Шетаней (232 м н.в.), разположено в северната част на провинция Манитоба. В западната част на езерото се вливат двете съставящи реки на Сил — Норт Сил (около 200 км), течаща от запад на изток през езерата Егенолф, Стони Лейк и др. и Саут Сил (около 240 км), течаща от югозапад на североизток през езерата Биг Санд, Чипеун, Тадул и др. След изтичането си от езерото Шетаней Сил тече в източна посока, получава отляво притоците си Улвърин (протичаща през езерата Баралзон и Неджанилини) и Биг Спрус и се влива чрез делта в залива Батън (най-западната част на Хъдсъновия залив, на 50 км северозападно от град Чърчил (в устието на река Чърчил.

Водосборният басейн на Сил възлиза на 46 485 км2[1], като на север граничи с водосборния басейн на река Тлевиаза, а на юг и запад — с водосборния басейн на река Чърчил. Малък участък от северната част от басейна на реката попада в територия Нунавут.

Река Сил е една от малкото реки в провинция Манитоба, която не е преградена с язовирни стени и изградени по тях ВЕЦ-ове. Природата в басейна ѝ е все още девствена и предлага идеални условия за туризъм.

Реката е открита от търговския агент на "Компанията Хъдсън Бей" Самюъл Хиърн през 1770 г.[2].

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Seal River“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.