Симеоново

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Симеоново (квартал))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Симеоново.

Симеоново
— квартал —
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Област Област София
Община Столична община
Част от София

Симеоново е квартал на София, разположен в подножието на Витоша.

Застроен е предимно с къщи и малки хотели. Намира се близо до Кабинков Лифт "Симеоново - Алеко", Околовръстния път и има удобна връзка с центъра на града. До 1961 година, когато е присъединено към града, Симеоново е отделно село.

Близостта му до центъра на града и планината „Витоша”, отличната панорама и комуникации го правят изключително атрактивен за живеене, предпочитан за средите на бизнес- елита и хората с висок социален статус. Възникнал преди векове, с годините се превръща в скъпа вилна зона на столицата. Кв. „Симеоново” е разположен в подножието на планината, между Драгалевци и "Бистрица", в близост до „Околовръстния път” на гр. София.

В землището на квартала са и вилните зони „Малинова долина“ I и II и част от в.з. "Бункера".

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

В квартала има изградени предимно луксозни еднофамилни къщи и вили с просторни дворове, както и кокетни семейни хотели предлагащи изключително голям набор от удобства. Местна забележителност е интересно оцветена къща с формата на огромен охлюв, която предизвиква интереса на много хора дошли на разходка в района. Тенденциите за строителство в кв. "Симеоново" са насочени към строителство на комплекси от къщи с контролиран достъп. Такива има изградени вече доста в района, а други все още се строят. Цените на имотите в кв. „Симеоново” поддържат едни от най-високите нива в столицата. В квартала вече почти няма налични свободни терени.Въпреки това, части от квартала са без канализационна система и се ползват септични ями.

Публични услуги[редактиране | редактиране на кода]

Здравната служба на квартала се намира на ул. “Крайречна” 10. В кв. Симеоново има кметство, поща, държавно училище – 64 ОУ „Цар Симеон Велики” на ул. “Симеоновска” 1, частни училища – „Дрита” на ул. “Каменица” 13 и „Рьорих” – на ул. “Крайречна” 9, Средно общообразователно училище с ранно чуждоезиково обучение "Еспа" на ул. "Каменица" 3, Частна детска градина и ясла "Ян Бибиян" на ул. "Шумако" 20.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Транспортни връзки, които обслужват квартала:

  • Автобуси (А) – № 67, 98;[1]

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Симеоново

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Имоти София.нет
  2. Македоно-одринското опълчение 1912-1913 г. Личен състав, Главно управление на архивите, 2006, стр. 37.

3. Къщата охлюв в Симеоново – една от най-странните сгради в света.