Симеон Ванков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Симеон Ванков
български и руски офицер
Ванков С Н.jpg

Звание
Генерал-майор от Руската императорска армия
Генерал-майор
Години на служба1878 – 1917
Служи наНационално знаме на България Царство България
Национално знаме на Русия Царство Русия
Род войскиАртилерия
Военно формированиеБългарска армияРуска имперска армия през Първа световна война
КомандванияНационално знаме на България Дунавска флотилия
Битки/войниРуско-турска война
Сръбско-българска война
Наградиорден „Свети Станислав“Орден на Света АннаОрден „Свети Владимир“

Дата и място на раждане
25 януари 1858 г.(1858-01-25)
Дата и място на смърт
21 юни 1937 г. (на 79 г.)
ПогребанВведенско гробище, Москва, Русия

Симеон Николов Ванков е български и руски офицер, майор от българската и генерал-майор от Руската армия, учен и общественик.

Участник в Руско-турската война (1877 – 1878), Сръбско-българската война (1885), Първата световна война (1915 – 1918) и Октомврийската революция (1917). Професор в много институти и автор на научни трудове.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Симеон Ванков е роден на 25 януари 1858 г. в гр. Свищов. Той е шестото дете в семейството на учителя Николчо Ванков и жена му Севаста. На седем годишна възраст постъпва в Свищовското градско училище, а през юли 1867 година баща му го изпраща да учи първоначално в Одеса, а след това в град Николаев (1877) в Южнославянския пансион. През 1872 година се извършва реорганизация на реалните гимназии и в трети клас Симеон Ванков се записва в „Николаевско-Александровското реално училище“. Полага изпити в Петербургския минен институт и Константиновското военно училище.[1]

„Отначало аз постъпих в Минния институт, но мисълта и желанието да взема участие във войната за освобождение на България надделя“.[2]

Военна кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1876 година Симеон Ванков постъпва във Артилерийскoто училище в Санкт Петербург, което завършва през април 1878 година с чин прапоршчик, непосредствено след края на Руско-турската война (1877 – 1878). На 16 април получава назначение в 26 артилерийска бригада, разположена в Силеври, Европейска Турция.

След войната служи в артилерията на Българската армия. Завършва Михайловската артилерийска академия в Санкт Петербург (1883) и се завръща в България. През 1885 г. основава заедно с П. Кузмински първото българско техническо дружество в Русе и е негов пръв председател. По време на Сръбско-българската война (1885) е началник на артилерийския арсенал в Русе, командва Дунавската флотилия, която осъществява снабдяването с оръжие и боеприпаси на Северния отряд и на гарнизона, отбраняващ Видинската крепост.

Ванков е офицер-русофил и участва в преврата от 9 август 1886 г. срещу княз Александър Батенберг. След контрапреврата емигрира в Русия и служи в руската армия, където през 1911 г. е произведен във военно звание генерал-майор. Проявява своите научни способности и подчертан организаторски талант като специалист в областта на оръжейното производство и металообработването. Работи последователно в Киев и Санкт Петербург, началник е на Туркестанския и Приамурския военен окръг, на Брянския арсенал в Москва. Организира и ръководи оръжейни заводи в Далечния изток, а по време на Първата световна война генерал Ванков е ръководител на военното производство. Създава организацията за производство на снаряди към главното артилерийско управление, която носи неговото име. След Октомврийския преврат през 1917 г. е уволнен от армията и се занимава с научноизследователска работа в областта на цветната металургия. Значителна е и неговата преподавателска дейност. Чете лекции от 1917 г. в Московския университет „Михаил Ломоносов“, а от 1922 г. е професор по технология на металите. Автор е на редица трудове в областта на студената обработка на металите и по история на артилерията.

Паметна плоча на проф. Симеон Ванков в град Русе

Професор генерал-майор Симеон Ванков умира на 21 юни 1937 г. в Москва.

Военни звания[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Чакалова, стр. 11-14
  2. Държавна военна библиотека „В. И. Ленин“, фонд 212, дело 303м а.е. 1

Източници[редактиране | редактиране на кода]